9. 4. 2024, 12:52 | Vir: STA

Nepričakovan obisk: kaj v Sloveniji počne eden najtesnejših zaveznikov Vladimirja Putina?

Profimedia

Prihod nekdanjega ruskega premierja Viktorja Zubkova v našo državo je zavit v tančico skrivnosti.

Pred dnevi je Slovenijo obiskal tesni zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina in nekdanji premier Viktor Zubkov, je danes poročal portal Necenzurirano. Obisk dolgoletnega vodje upravnega odbora energetskega velikana Gazprom naj bi koordiniralo rusko veleposlaništvo, več podrobnosti o njegovi agendi ni znanih.

Vladimir Putin in Viktor Zubkov.

Vladimir Putin in Viktor Zubkov.

Profimedia

Zubkov je zaradi svoje vloge v Gazpromu trenutno na seznamu sankcioniranih oseb Združenega kraljestva, ne pa tudi ZDA ali EU.

Putinov posebni predstavnik

Kot piše omenjeni medij, o prihodu Zubkova v Slovenijo iz uradnih virov ni mogoče izvedeti ničesar, skope informacije o njegovem obisku pa so dobili iz neimenovanih tujih diplomatskih krogov. Trenutno tako ni jasno, v kakšni vlogi je 82-letni Zubkov prišel v Slovenijo.

V zadnjih letih se je sicer z več tujimi državniki in poslovneži srečeval zaradi poslov s plinom kot predstavnik Gazproma in kot Putinov posebni predstavnik za stike z medvladno organizacijo Forum držav izvoznic plina (GECF), navaja Necenzurirano.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Obisk sledi poslabšanju odnosov med državama

Portal je ob tem spomnil na preteklo sodelovanje Gazproma in Geoplina, ki je po izteku pogodbe dobilo tudi sodno nadaljevanje, saj je Geoplin na arbitražno sodišče vložil škodni zahtevek, potem ko naj bi Gazprom v mesecih po invaziji na Ukrajino začel naglo zmanjševati količine dobavljenega plina.

Hkrati pa njegov obisk sledi poslabšanju slovensko-ruskih odnosov po nedavni odločitvi vlade o izgonu diplomata z ruskega veleposlaništva, ki je po navedbah zunanjega ministrstva opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom.

Novo na Metroplay: Martina Švab povsem iskreno o družini, medijskem svetu in organizaciji časa | Ob skodelici kave