J. Z. | 2. 10. 2022, 08:21

Kraj ob Soči, ki je vse prej kot idiličen: včasih zbolevali zaradi azbesta, zdaj opozarjajo na novo nevarnost

Bobo/fotomontaža

V preteklosti so v Anhovem živeli s težko industrijo, ki je uporabljala strupen material, kriv za številne prezgodnje smrti. Nevladniki sedaj glasno nasprotujejo spremembam, ki bodo po njihovem mnenju še poslabšale kvaliteto življenja.

Posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice in okolje David Richard Boyd, ki je te dni na uradnem obisku v Sloveniji, se je sestal s prebivalci Anhovega in nekaterimi okoljevarstvenimi organizacijami. Po ogledu proizvodnje v Salonitu Anhovo, ki deluje že od leta 1921, so ga seznanili s problematiko življenja v bližini cementarne.

"Na lokaciji Anhovega sta ob vsej preteklosti, ki so jo tu doživeli z azbestom, izdaja okoljskega dovoljenja z neomejenim rokom in ideja o povečanju sosežiga odpadkov norost," je ob obisku predstavnika Združenih narodov po poročanju spletnega portala MMC dejal Uroš Macerl iz Eko kroga.

Vse organizacije, ki so se udeležile srečanja z Boydom, podpirajo zahteve obeh lokalnih društev po zakonski izenačitvi dovoljenih izpustov za sežig in sosežig, priključitvi Deskel in okolice na nov vodni vir, razglasitvi vodovarstvenih območij v občini in stalnem emisijskem nadzoru težkih kovin.

"Nesprejemljivo je, da se industrija postavlja na prvo mesto, ne pa zdravje prebivalcev. Nedopustno je, da se namerava podvojiti količina sosežiga ob želji, da bi povsem prešli na alternativne vrste goriva in da se ob tem ne upošteva zdravstvena slika prebivalstva," je v imeni Civilne iniciative Danes v Anhovem dejala Manuela Korečič.

Bobo

Sosežig želijo povečati, temu nasprotujejo tudi zdravniki

Cementarna Salonit Anhovo ima trenutno dovoljenje za sosežig skoraj 109.000 ton odpadkov, leta 2020 so podali vlogo za povišanje na 135.000 ton, ki pa so jo ob pritiskih zdravnikov in civilne družbe umaknili. Aprila letos so izrazili jasno namero, da bi radi sosežig povečali na 220.000 ton.

"Da je od tega, v kateri občini v Sloveniji živiš, odvisno, kako čist zrak boš imel, ali bo zaradi tega ogroženo tvoje zdravje in življenje, je nedopustno. In nedopustno je tudi, da mora ta boj lokalna skupnost v Anhovem biti sama," pa je dejala Nataša Posel iz Amnesty International Slovenija.

Kanadski okoljski pravnik in aktivist ter posebni poročevalec ZN Boyd se je v okviru obiska srečal tudi z vodstvom Salonita Anhovo. Iz vodstva družbe so sporočili, da so govorili o številnih vprašanjih, tudi o najnovejših neodvisnih okoljskih meritev in razvojnih načrtov za zeleni prehod cementarne, še poroča MMC. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol