R. K. | 4. 7. 2022, 13:01 | Vir: STA

Visoka vročina se poslavlja: bo zopet klestila toča?

Profimedia/fotomontaža

Zaradi hladne fronte, ki se nam približuje s severozahoda so meteorologi za vso državo ponovno izdali oranžni alarm.

Tokratni vročinski val je po napovedih metorologov dosegel vrhunec. Ponedeljek bo še vroč, temperature bodo presegale tudi 35 stopinj Celzija, a se nam s severozahoda že približuje hladna fronta, ki bo po podatkih agencije Arso v prihodnjih dneh prinesla pestro vremensko dogajanje. Nastanejo lahko krajevne nevihte z močnimi sunki vetra in nalivi, možna bo tudi toča. Za celotno državo so pri agenciji ponovno izdali oranžno opozorilo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Letošnje temperature višje od dolgoletnega povprečja

Krajevne nevihte lahko ponekod nastanejo že pozno popoldne, zvečer in v noči na torek. S prihodom hladne fronte se bomo za nekaj časa izognili temperaturam nad 30 stopinj Celzija, kar bo najbrž za marsikoga predstavljalo precejšnje olajšanje. Toplotna obremenitev, ki je letos višja kot običajno, je od dolgoletnega povprečja najbolj odstopala v maju in juniju, ki sta bila v Sloveniji med tremi najtoplejšimi meseci od začetka meritev. Junij pa se je v evropskem povprečju povzpel celo na prvo mesto.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kakšna je tedenska napoved?

Prve nevihte, ki jih bo prinesla hladna fronta, bodo po podatkih Arsa nastopile v ponedeljek pozno popoldne ali zvečer predvsem na severu države. Ponekod bo prehodno zapihal okrepljen severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 37 stopinj Celzija. Ponoči se bodo krajevne nevihte pojavljale tudi drugod po Sloveniji. Na Primorskem bo zapihala večinoma šibka burja.

V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Na Primorskem bo še naprej pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 stopinj Celzija. V sredo bo precej jasno, na Primorskem bo še pihala šibka burja. V četrtek bo dopoldne delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami.

profimedia

Po državi še vedno velja velika požarna ogroženost

Agencija Arso še opozarja, da bo v ponedeljek sredi dneva in popoldne po nižinah še velika toplotna obremenitev.  Na območju celotne države je od petka razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.