STA/M.P. | 1. 7. 2022, 07:15

Zaradi vročine razglasitev izrednih razmer: tega v naravi NIKAR ne počnite!

Bobo/Profiemdia/fotomontaža

Če priporočil agencije za okolje ne boste upoštevali, vas lahko doleti kazen. Na kaj opozarjajo?

Za celotno Slovenijo je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, zato je prepovedano kurjenje in izvajanje aktivnosti, ki lahko povzročijo požar. Prepovedano je tudi požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, kuriti kresove ter izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemet.

Agencija za okolje opozarja, da so se sušne razmere v večjem delu države zaradi visokih temperatur in visokega izhlapevanja poslabšale.

Najbolj so se sušne razmere poslabšale v osrednjem delu Slovenije, na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, kjer beležimo t. i. izjemno sušo.

Tega v naravi nikar ne počnite!

Že več kot mesec dni suše na Goriškem

V drugem delu zahodne polovice države so t. i. izrazito sušne razmere, s tem da na Goriškem izrazita suša vztraja neprekinjeno že peti teden.

Na vzhodu so razmere v površinskem sloju tal nekoliko boljše, zmerno sušne, v Pomurju, na Dolenjskem in v Beli krajini pa beležimo običajne razmere za ta čas v letu, navaja agencija za okolje.

Poostren nadzor inšpekcije

V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta poostren nadzor izvajala inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter policija. 

V prihodnjih dneh bo jasno in vroče vreme z možnostjo posameznih neviht, prehodno bo v soboto vročina nekoliko popustila. Konec vročinskega vala naj bi bil v drugi polovici prihodnjega tedna

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.