R. K. | 14. 7. 2022, 22:03 | Vir: STA

Vlada določila najvišje dovoljene cene elektrike: Koliko bomo plačevali?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

To pa po napovedih ministra za infrastrukturo Bojana Kumra ne bo edini paket ukrepov na področju električne energije. Kaj še pripravljajo?

Vlada je na seji določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, odločila se je tudi ohraniti znižano trošarino. Nove cene bodo veljale od letošnjega 1. septembra do 31. avgusta 2023, minister za infrastrukturo Bojan Kumer je prihranek za odjemalce ocenil tudi na 1000 evrov letno.

Bobo

Koliko bo s septembrom najvišja dovoljena cena elektrike?

Vlada je maloprodajne cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce, vključno s tistimi v večstanovanjskih zgradbah, omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi ter 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

"Ti odjemalci so bili doslej med najbolj prizadetimi skupinami odjemalcev," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Kumer.

Profimedia

Električna energija za negospodinjske odjemalce s priključno močjo do 43 kilovatov bo nekoliko dražja. Najvišja dovoljena cena za višjo dnevno tarifno postavko znaša 0,138 evra na kilovatno uro, za nižjo dnevno tarifno postavko 0,099 evra na kilovatno uro ter za enotno dnevno tarifno postavko 0,124 evra na kilovatno uro.

Vlada se namerava lotiti tudi visokih cen zemeljskega plina

Vlada je za obdobje veljave najvišjih cen ohranila tudi obstoječo za 50 odstotkov znižano trošarino, znižala stopnjo DDV za elektriko na 9,5 odstotka in s 1. septembrom dodatno znižala prispevek za obnovljive vire energije, ki bo prav tako prepolovljen. Zaradi tega se bo končni strošek za električno energijo na položnicah znižal pri vseh gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcih, ne glede na dobavitelja, je dejal Kumer.

Bobo

Z dnem uveljavitve sprejete uredbe uredbe dobavitelji omenjenim kategorijam odjemalcev ne bodo smeli prenehati dobavljati elektrike. Prav tako ne bodo smeli odkloniti sklenitve pogodbe o dobavi z novimi odjemalci teh kategorij, ti pa po drugi strani ne bodo izgubili pravice do menjave dobavitelja.

Kumer je izpostavil, da gre za prvi paket ukrepov na področju električne energije, ki mu bo zagotovo sledil še kakšen. V naslednjih tednih pa namerava vlada nasloviti tudi problem visokih cen zemeljskega plina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord