N. V. | 9. 7. 2022, 12:12

POZOR: Slovenska vlada omejila hlajenje s klimami! To je najnižja dovoljena temperatura

Profimedia

Konec tedna in ponoči ne smete nastaviti klime na nižjo temperaturo, kot je 28 stopinj Celzija!

Vlada Republike Slovenije je sprejela ukrepe in priporočila za učinkovito rabo energije v stavbah ožjega in širšega javnega sektorja.

Med njimi je ukrep, ki določa, da organi državne uprave, ki so upravljavci ali uporabniki stavb v lasti ali uporabi Republike Slovenije, zagotovijo, da se v stavbah in njihovih prostorih, ki imajo vgrajen klimatski sistem, prostori ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 25 stopinj Celzija.

Profimedia

To velja ob pogoju, da relativna vlažnost dovedenega zraka ni višja od 60 odstotkov, razen kjer to zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ni mogoče, poroča Žurnal24.

Ukrep sicer prav tako velja za zaposlene v stavbah, za tiste dele prostorov, ki omogočajo samostojno regulacijo notranje temperature prostorov.

Posebna pravila ob koncu tedna

Določena so še posebna pravila za sobote, nedelje, praznike ter delovne dni med 18. in 7. uro zjutraj. V stavbah organov državne uprave prostori v tem času ne smejo hladiti na nižjo temperaturo zraka, kot je 28 stopinj.

Izjema je, kjer je to potrebno zaradi zahtev namembnosti ali delovanja stavbe ali dela stavbe. V navedenem času se prostorov ne hladi pod 28 stopinj, če se za ta namen uporablja hladilni agregat. Hlajenje pod to temperaturo pa se lahko zagotovi z zunanjim hladnim zrakom.

Vam je vroče? Prilagodite vaša oblačila

Od upravljalcev stavb se pričakuje, da najbolje skrbijo za zniževanje rabe energije. V ta namen lahko sprejemajo druge organizacijske ukrepe za znižanje rabe energije. Kot je določila Golobova vlada, se lahko temu ustrezno prilagodijo pravila in kodeksi oblačenja.

Vlada upravljalce stavb organov državne uprave med drugim prav tako poziva, naj nemudoma pristopijo k hitrejšemu izvajanju ukrepov in naložb za učinkovito rabo energije in večjo rabo obnovljivih virov energije, še navaja Žurnal24.

Pozimi lahko pričakujemo omejitve kurjenja

Vlada poziva tudi, da se že pripravite na kurilno sezono. Odgovorne osebe v organih državne uprave spodbuja, naj preverijo, ali je v prihajajoči kurilni sezoni možna tudi uporaba drugih energentov ali nadgradnja vira ogrevanja z viri iz obnovljivih virov energije.

Prostori v organih državne uprave se prav tako naj ne bi ogrevali na višjo temperaturo zraka od 20 stopinj, razen v posebnih primerih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol