M. P. | 17. 6. 2022, 06:00

Ksenija Benedetti: "Obleka NE naredi človeka, naredi pa vtis"

Bobo/Twitter/Državni zbor/fotomontaža
Ksenija Benedetti: "Obleka NE naredi človeka, naredi pa vtis" (foto: Bobo/Twitter/Državni zbor/fotomontaža)

V državnem zboru je zadnje čase precej pestro glede izbire oblačil in obutve za nastope v njem, še največ prahu pa so dvignili rdeči salonarji in tatu nove predsednice. Vprašali smo se, ali Slovenci sploh imamo kodeks političnega oblačenja? 

Če si priznamo ali ne, je s prihodom nove vlade parlament barvno zaživel.

Morda je k temu dodatno pripomogel tudi letni čas, saj smo tik pred poletjem, in v vročih dneh je nekaj več sproščenosti v oblačenju razumljivo.

Nekateri barvitost in modno drznost vidijo kot pozitivno, medtem ko druge to moti. Kot vedno v življenju, se ljudje ne moremo v vsem strinjati.

Bobo
Prva uradna fotografija nove slovenske vlade.

Prva uradna fotografija nove slovenske vlade.

A vprašanje, ki se ob tem pojavlja kot na dlani, je, ali v Sloveniji obstajajo kakšni protokoli glede oblačenja v politiki? 

"Nekje je meja, ki je ni varno prestopiti"

O primernosti obleke in obutve za v državni zbor smo se obrnili na eno največjih poznavalk protokola pri nas in tudi njegovo dolgoletno vodjo Ksenijo Benedetti.

Kot je povedala, je s sprejemom določene funkcije potrebno razmisliti tudi o tako imenovanih "postranskih zadevah", kot sta videz in obleka.

Zase Benedettijeva sicer pravi, da je pristašica večje svobode v oblačenju na vseh področjih. "A nekje je neka meja, ki je ni varno prestopiti, kadar je nekdo na državniški funkciji," je dejala strokovnjakinja.

Javnost ima različna merila

Ob tem Benedettijeva dodaja, da je žal percepcija javnosti lahko zelo različna. In pove tudi primer: "Marku Zuckerbergu denimo nihče ne gleda pod prste, v kaj se oblači. A tudi on si je nadel obleko in kravato, ko je odšel v ameriški kongres," je povedala.

Pri videzu je torej treba vedeti kdo, kdaj, kaj in kako, je povzela Benedettijeva.

Bobo
Danska kraljica Margareta II. med obiskom Narodne galerije v Ljubljani leta 2001.

Danska kraljica Margareta II. med obiskom Narodne galerije v Ljubljani leta 2001.

Ob tem je tudi spomnila na izjavo danske kraljice Margarete II., ki je ob obisku v Sloveniji na razburjenje v zvezi s klobuki odgovorila: "Ni važno, kaj je na glavi. Važno je, kaj je v njej."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.