N. V. | 23. 5. 2022, 08:00

So poslanke, ki so nosile rdeče čevlje, kršile kodeks oblačenja v parlamentu?

Bobo

Vprašanje smo naslovili v državni zbor in na protokol: kako se morajo politiki oblačiti, ko gredo v parlament? Pa vi, menite, da so se poslanke ustrezno obule?

Potem ko je bila na čelo državnega zbora izvoljena Urška Klakočar Zupančič, ki si je na novo delovno mesto obula rdeče salonarje, so se na družbenih omrežjih pojavili žaljivi, seksistični in vulgarni komentarji o njeni obutvi.

Spomnimo, kot izraz solidarnosti in podpore so poslanke nosile rdeče čevlje, podporo Klakočar Zupančič so izrazile predvsem poslanke največje stranke Gibanje Svoboda in drugih partneric v prihodnji koaliciji.

Ker so čevlji razburili javnost, smo preverili, kaj kodeks oblačenja narekuje poslancem.

Vprašanje smo naslovili na državni zbor (DZ) in na protokol.

Z državnega zbora so nam odgovorili, da v DZ veljajo pravila o notranjem redu državnega zbora, ki med drugim določajo, da se "v prostore državnega zbora lahko vstopa le dostojno oblečen in primerno aktivnostim v državnem zboru".

Kaj pa pomeni "biti dostojno oblečen"?

Za delovno oblačilo se na splošno priporoča:

  • za moške obleka s kravato,
  • za žensko kostim ali obleka z zakritimi rameni, ne prevelikim vratnim izrezom, dolžina krila sega do kolen. K delovnemu oblačilu za ženske sodijo prosojne nogavice in zaprti čevlji, morebiten nakit pa je načeloma diskreten,

nam je na vprašanje odgovorila Azra Pandžič s protokola. 

Priporočljive so nevpadljive barve oblačil, pojasnjuje Pandžičeva, vendar protokolarna praksa v zadnjih letih kaže večjo sproščenost tudi glede izbire barv in materialov, večji poudarek pri oblačenju je namreč na splošni urejenosti.

Sogovorniki iz državnega zbora in protokola niso želeli komentirati "incidenta rdeči čevlji", z opisanega pa lahko razberemo, da rdeča barva ne spada v parlament.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec