28. 7. 2022, 18:39 | Vir: STA

Vlada je izdala posebno uredbo varovanja predsednika vlade

Bobo
Vlada je izdala posebno uredbo varovanja predsednika vlade (foto: Bobo)

Medtem ko podpredsednika policija sploh ne bo varovala, bo jih več spremljalo, da se kaj ne zgodi premierju ali njegovi družini.

Vlada je na seji sprejela spremembe uredbe o policijskem varovanju. Za varovanje predsednika vlade je sprejela posebno uredbo, stopnja varovanja se zanj sicer ne spreminja.

Podpredsedniki vlade pa bodo po novem varovani enako kot ministri, razen če bo to narekovala ocena ogroženosti. Varovana oseba bo tudi varuh človekovih pravic.

Varovanje premierja

Za varovanje predsednika vlade in njegovih družinskih članov je vlada sprejela posebno uredbo, ki določa način varovanja, do takrat pa se varovanje izvaja po stopnji in na način, določen z veljavno uredbo o varovanju določenih oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, ki jih varuje policija.

Uredba o varovanju predsednika vlade prinaša organizacijske spremembe, povezane z varovanjem predsednika vlade, obseg in stopnja varovanja predsednika vlade in njegovih družinskih članov pa ostajata nespremenjena. Tako kot doslej ostajata predsednik republike in predsednik vlade varovana po drugi stopnji varovanja.

Bobo

Uredba o varovanju predsednika vlade sicer določa, da predsednika vlade in njegove družinske člane varuje policija s potrebnim številom policistk oziroma policistov, ki bodo premeščeni v generalni sekretariat vlade, pri tem varovanju pa bodo sodelovali tudi drugi organi.

S premestitvijo v generalni sekretariat vlade bo zagotovljena lažja organizacija dela oseb, ki opravljajo varovanje premierja in njegovih družinskih članov.

Podpredsednika policija ne bo varovala

Podpredsedniki vlade, ki so zdaj varovani po tretji stopnji, bo policija tako varovala le, če bo to narekovala ocena ogroženosti, sicer bodo varovani po četrti stopnji, torej stopnji manj. Po četrti stopnji so sicer varovani med drugim varovani ministri, predsednik državnega sveta, ustavnega in vrhovnega sodišča in generalni direktor policije.

Kaj pa bivši podpredsednik vlade?

Temu ustrezno se bosta prilagodili tudi določbi o varovanju bivšega podpredsednika vlade, pri čemer pa spremembe na varovanje bivših podpredsednikov vlade, ki jih policija varuje v trenutku uveljavitve te uredbe, nanje ne vplivajo, so zapisali.

Odslej bolje varovan tudi varuh človekovih pravic

Po novem bo po tretji stopnji varovanja varovan tudi varuh človekovih pravic, z enako stopnjo kot predsednik državnega zbora, zunanji minister, obrambni minister ter minister za notranje zadeve.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.