3. 8. 2023, 21:45 | Vir: STA

Vlada bo prizadetim v neurjih zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči

Profimedia/Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Pomoč bodo dodeljevale humanitarne organizacije.

Vlada je na dopisni seji iz splošne proračunske rezervacije zagotovila 1,1 milijona evrov pomoči za prizadete v neurjih med 12. julijem in 2. avgustom. Oškodovancem bodo pomoč v sodelovanju z občinami dodeljevale humanitarne organizacije.

Gre za interventni ukrep za zagotovitev osnovnih življenjskih pogojev za zavarovanje zdravja in življenja ljudi, preprečitev nadaljnje škode in zagotovitev drugih osnovnih pogojev za življenje prizadetih v močnih neurjih z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo in poplavljanjem hudournikov. Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v 36. členu kot državno pristojnost določa pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, da se zavarujeta zdravje in življenje ljudi, premoženja, kulturna dediščina in okolje, prepreči nastajanje nadaljnje škode in zagotovi druge osnovne pogoje za življenje.

Pomoč bodo dodeljevale humanitarne organizacije

Predstavniki rdečega križa, Slovenske karitas in organizacije Podpornica so obiskali posamezna območja, ki so jih prizadela neurja. Posameznikom in družinam, ki so jim ujme povzročile škodo tako na stanovanjskih kot na gospodarskih objektih, so pomagali na različne načine, nekaterim tudi z manjšimi vsotami finančne pomoči. Te organizacije sicer prejemajo vse več prošenj za pomoč.

Robert Anic/Pixsell/Bobo

Prek ministrstva za obrambo oziroma uprave za zaščito in reševanje bodo tako zagotovljena sredstva za sofinanciranje nabave najnujnejših sredstev in izvedbo najnujnejših sanacijskih del na stanovanjskih objektih Rdečemu križu Slovenije v višini 500 tisoč evrov, Slovenski karitas v višini 500 tisoč evrov in evangeličanski humanitarni organizaciji Podpornica v višini 100 tisoč evrov.

Vlada je ministrstvu za obrambo oziroma upravi naložila, da za izvrševanje omenjenega sklepa v sodelovanju z občinami in naštetimi humanitarnimi organizacijami določi kriterije in postopke za dodeljevanje pomoči. 

Neurja so prizadela številna gospodinjstva

Neurja, ki so besnela v večjem delu Slovenije, so prizadela številna gospodinjstva. Povzročila so veliko gmotno škodo tako na infrastrukturi kot na kmetijskih zemljiščih, v gozdovih in na stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Borut Živulovič/Bobo

Skupno je bilo v navedenem obdobju prizadetih več tisoč objektov in zabeleženih več kot 10 tisoč različnih dogodkov. Skupno je bilo ob več neurjih s točo, obilnimi padavinami in orkanskim vetrom prizadetih več kot 190 občin. Na številnih območjih je toča uničila poljščine, nasade in pridelke.