24. 1. 2023, 16:26 | Vir: STA

Omejitev cene daljinskega ogrevanja: kje bo to po novem cenejše?

Bobo

Na visoke stroške so v minulih tednih opozarjali v več občinah, v Trbovljah so zaradi zneskov na položnicah pripravili celo protestni shod.

Vlada je izdala uredbo o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote določila pri 98,70 evra na megavatno uro. Uredba velja od 1. januarja do 30. aprila. Ukrep velja za vse gospodinjske odjemalce; tako tiste, ki toploto iz distribucijskega sistema prevzemajo prek individualnega odjemnega mesta, kot tudi tiste, ki to počnejo prek skupnega.

Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah.

"Prišlo je do nesorazmernega povečanja cene toplote"

Možnost regulacije cen toplote iz daljinskega ogrevanja predvideva zakon o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije. Ta določa, da lahko vlada v primeru nesorazmernega dviga cen energentov določi, da se cena toplote iz daljinskega ogrevanja oblikujejo tako, da ne bo presežena določena raven tarifne postavke.

"Iz analize Agencije za energijo, ki prikazuje povprečne maloprodajne cene toplote za sisteme daljinskega ogrevanja, izhaja, da je prišlo do nesorazmernega povečanja cene toplote iz nekaterih sistemov daljinskega ogrevanja," so izpostavili.

Vlada je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote tako določila pri 98,70 evra na megavatno uro.

Vlada je najvišjo dovoljeno tarifno postavko za variabilni del cene toplote tako določila pri 98,70 evra na megavatno uro.

Profimedia

Razlike med sistemi v Sloveniji

Te so po navedbah vlade iz različnih razlogov zelo velike, ključni razlog pa je gorivo, ki ga posamezni sistem uporablja. Poleg tega so sistemi tehnično zelo različni in tudi različno upravljani. Ukrep bo znižal cene v 18 sistemih daljinskega ogrevanja od skupno 59, kjer se distribucija toplote izvaja kot gospodarska javna služba. 

Bobo

Največje znižanje maloprodajne cene toplote med drugim napovedujejo za sisteme v Novi Gorici, Trbovljah, Hrastniku, Mariboru, Ravnah na Koroškem in Jesenicah. To so po navedbah vlade predvsem sistemi, ki kot gorivo uporabljajo zemeljski plin.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol