12. 5. 2022, 14:32

Vlada razmišlja o novi letalski družbi: kako bi se imenovala?

Profimedia

Slovenija je še vedno najpočasneje okrevajoči evropski letalski trg, razen Ukrajine, ki je trenutno v vojnem stanju.

Dve od treh vladnih strank močno podpirata idejo o novi nacionalni letalski družbi. Od treh strank, ki so se dogovorile za sestavo vlade, je samo Gibanje Svoboda dejalo, da "ni za" ustanovitev nove državne letalske družbe, a so pri stranki ponovili: "Bistveno je, da ponovno zagotovimo letalsko povezljivost Slovenije z Evropo in prestolnicami v tretjih državah, ki so ključnega pomena za gospodarski razvoj, mednarodno trgovino in turizem."

Strateški interes države

Levica je dejala, da je nova nacionalna letalska družba v strateškem interesu države. Predlagala je, da se kratkoročno ustanovi nova letalska družba v državni lasti. Podobno menijo tudi pri Socialnih demokratih, ki podpirajo ustanovitev nacionalne letalske družbe, pri čemer poudarjajo, da je povezljivost bistvena za odprtost majhnega gospodarstva. Bratuškova, ki je bila tudi ministrica za infrastrukturo v času, ko je Adria Airways septembra 2019 razglasila stečaj, je dejala, da bi ustanovila novo nacionalno letalsko družbo Air Slovenia, če bi njena stranka postala del vlade. 

Prva in najpomembnejša stvar je okrevanje in vrnitev potnikov. Prihodnji izzivi bodo soočanje z naraščajočo inflacijo, cenami in stroški. Kriz niti ne štejemo več: propad Adrie Airways, pandemija Covid-19, vojna v Ukrajini, padec gospodarske rasti ... A gremo naprej.

Tako je Adria Airways na Twitterju pozivala potnike k nakupu letalskih vozovnic. A to se je zgodilo pred tremi leti, ko so bili neki drugi časi. Bomo v prihodnosti spet lahko leteli z nacionalnih prevoznikom?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord