11. 5. 2022, 14:00

V kratkem potujete z letalom? Ta NOVOST vas bo razveselila

Profimedia

Obeta se posodobitev pravil glede uporabe mask v evropskem letalskem prometu. Kaj nas čaka?

Na letališčih in letalih v EU uporaba zaščitnih mask od ponedeljka načeloma ne bo več obvezna, sta sporočila Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Nova pravila glede uporabe zaščitnih mask - ta načeloma ne bo več obvezna, bo pa še vedno priporočena kot ena najučinkovitejših zaščit proti okužbi z virusom sars-cov-2.

Predhodno preverite pravila posameznih letalskih družb

EASA in ECDC sta se za posodobitev oziroma omilitev skupnih pravil odločila spričo zadnjega razvoja dogodkov v pandemiji covida-19, predvsem ravni precepljenosti in naravno pridobljene imunosti proti covidu-19 ter odprave večine protikoronskih omejitev v državah članicah EU.

Profimedia

Tudi po tem datumu pa se bodo pravila med letalskimi družbami razlikovala - EASA in ECDC npr. za lete na in iz destinacij, kjer je uporaba mask v javnem prometu še naprej obvezna, svetujeta uporabo mask tudi na letalih in letališčih.

Izjema so poleg tega posebej ranljivi potniki, ki jim ne glede na siceršnja pravila priporočajo uporabo mask, po možnosti tipa FFP2/N95/KN95.

'Pragmatično' upoštevanje medsebojne razdalje 

Glede ohranjanja varne medsebojne razdalje v zaprtih prostorih EASA in ECDC svetujeta, da se ta v čim večji meri spoštuje še naprej, a obenem upravnike letališč pozivata k pragmatičnosti.

Če bi na primer striktno ohranjanje varne razdalje povzročilo nastajanje t. i. ozkih grl oziroma gneče na drugih lokacijah, naj pri njem raje ne vztrajajo.

Profimedia

Kaj pa zbiranje podatkov o potnikih?

V zvezi z zbiranjem dodatnih podatkov o letalskih potnikih prek posebnih obrazcev, ki so bili uvedeni v času pandemije, zdaj pa jih večina držav ne zahteva več, EASA in ECDC letalskim družbam svetujeta, da ohranijo sisteme zbiranja teh podatkov v pripravljenosti.

Že kmalu - npr. ob morebitnem pojavu nove, nevarnejše različice sars-cov-2 - se lahko namreč izkažejo za zelo pomembne.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol