N. V. | 28. 7. 2022, 16:20

Vlada sprejela nove ukrepe, ki bodo veljali za VSE!

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Na seji so sprejeli ukrepe za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Bomo od zdaj naprej lahko kaj več prihranili?

Minister za finance Klemen Boštjančič je po seji vlade pojasnil, da bodo DDV na energente znižali za vse uporabnike na 9,5 odstotka. 

Torej, od 1. septembra do 31. maja naslednje leto bo DDV na energente znašal 9,5 odstotka. 

Manjši davek bodo uporabniki tako plačali na električno energijo, zemeljski plin in les za kurjavo. Pri tem je Boštjančič opozoril, da so pri lesni masi sicer res da znižali DDV, a da država za ta energent ne more regulirati cen. "Zato upamo, da se znižanje DDV ne bo prelevilo v višje marže trgovcev," je povedal.

Kako nam bo nižji davek koristil v praksi?

Zaradi nižjega davka se bo v državni proračun steklo okoli 130 milijonov evrov manj sredstev, in sicer okoli 40 milijonov letos in 90 milijonov evrov v prihodnjem letu. Učinek za gospodinjstva bo tekom kurilne sezone predvidoma od nekaj sto evrov do več kot tisoč evrov, je povedal Boštjančič.

Omejili najvišje cene elektrike in plina

Poleg tega, da je vlada začasno odpravila tudi nekatere dajatve, podaljšala 50-odstotno znižanje trošarin in napovedala znižanje davka na dodano vrednost (DDV), je s 1. septembrom za leto dni že uvedla delno regulacijo cen pogonskih goriv ter omejila najvišje cene elektrike in zemeljskega plina.

Profimedia

Ministri Evropske unije za energetiko so dosegli dogovor o priporočilih za varčevanje s porabo plina do konca zime, ki lahko v primeru plinske krize postanejo tudi zavezujočaPredlog Evropske komisije je, da vse članice uvedejo priporočila za 15-odstotno zmanjšanje porabe plina do konca marca"Najprej 15 odstotkov na prostovoljni bazi, če slučajno ta količina ne bi bila dosežena, pa nastopi mehanizem obveznega zmanjševanja oskrbe z zemeljskim plinom," je pojasnil minister za infrastrukturo Bojan Kumer v oddaji 24ur zvečer. 

Nadaljne obljube

Kumer je napovedal, da bo vlada "zelo verjetno" pripravila rebalans proračuna za letošnje leto. "Nobena skrivnost ni, da bosta tako odhodkovna kot prihodkovna stran bosta precej drugačni od tistih v sprejetem proračunu," je dejal.

Vlada bo naslovila še regulacijo cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja.

Rebalans bo pripravljen v okviru sprejemanja proračunov za leti 2023 in 2024, vsebinski pogovori o teh pa bodo stekli po 20. avgustu, je še pojasnil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord