N. V. | 11. 10. 2023, 08:01

Je Slovenija pozabila na svoje državljane v Izraelu? Z ministrstva so nam odgovorili, zakaj jih ne želijo evakuirati

Profimedia

Z ministrstva za zunanje zadeve so nam pojasnili, da se je od začetka krvave izraelsko-palestinske vojne javilo 41 slovenskih državljanov, ki so se spraševali, kako zapustiti državo.

Do danes se je na ministrstvo za zunanje zadeve in na Veleposlaništvo Republike Slovenije v izraelskem glavnem mestu Tel Aviv obrnilo 41 slovenskih državljanov, ki niso na najbolj kritičnih območjih, vključno z Gazo in Zahodnim bregom.

Po naših podatkih se je v Slovenijo v lastni režiji vrnilo 16 državljanov, ki so se na pot odpravili večinoma s komercialnimi poleti, včeraj v zgodnjih jutranjih urah pa je bil izpeljan tudi polet v organizaciji zunanjega ministrstva Črne gore, na katerega se je po predhodnem dogovoru s črnogorskimi oblastmi vkrcalo 17 slovenskih državljanov. "Naše veleposlaništvo v Podgorici jim pomaga pri njihovi nadaljnji poti iz Podgorice v Slovenijo," za Metropolitan.si zatrjujejo z ministrstva za zunanje zadeve.

Kako na ministrstvu vedo, koliko Slovencev je v Izraelu?

Slovenija ne kontrolira, koliko oseb zapusti in pride v državo. Na ministrstvu za zunanje zadeve tako ne vedo točno, koliko Slovencev je trenutno v Izraelu. Vedo le za osebe, ki so se jim oglasile.

Profimedia

Večina Slovencev, ki so se na ministrstvo oglasili iz Izraela, je na potovanju v lastni režiji. Slovenci v Izraelu so poklicali na slovensko ministrstvo ali slovensko veleposlaništvo, saj so se spraševali, kje so varna območja, zanima pa jih tudi, kako lahko zapustijo državo, so nam razkrili z ministrstva.

Evakuacija?

Na ministrstvu zatrjujejo, da je za zdaj še možno varno zapustiti Izrael, zato evakuacije še ne bodo organizirali. Ker Slovenija nima svoje letalske družbe, je organizirana evakuacija iz tujine težek podvig, nam razložijo na ministrstvu.

Izraelsko letališče je sicer res še vedno odprto, zato je državo možno zapustiti z letalom. Drži pa, da večina letalskih družb polete odpoveduje. Za zdaj še polete izvajata Turkish Airlines in izraelski letalski prevoznik.

Kam lahko Slovenci še potujemo?

Ministrstvo za zunanje zadeve je na svoji spletni strani spremenilo potovalni nasvet za potovanje v Izrael. Priporočajo, da ne opravljate nenujnih potovanj v Izrael. Medtem se potovanje v druge države na Bližnjem vzhodu za zdaj zdi varno, pravijo na ministrstvu.

Ministrstvo obvestite, kam potujete

Z ministrstva sicer prosijo, da jih Slovenci o potovanjih v eksotično državo obvestijo prek obrazca na spletni strani. To je neobvezno, a je zaposlenim na ministrstvu obrazcev v veliko pomoč, če pride do nevšečnosti.

Profimedia

S tem olajšate izvajanje morebitne konzularne zaščite. Z ministrstva bi z vami lažje vzpostavili stik, če bi ob nepredvidljivih kriznih dogodkih v tujini potrebovali nujno konzularno pomoč. 

Vojna v Izraelu

V Izraelu se že več dni dogajajo spopadi med izraelskimi silami in palestinskimi skrajneži, smo poročali. Število žrtev spopadov je na izraelski strani doseglo tisoč. V izraelskih napadih na območje Gaze je medtem umrlo najmanj 830 ljudi. Po najdbi trupel 1500 borcev Hamasa je skupno število smrtnih žrtev preseglo 3000. Ubiti, ranjeni ali pogrešani so tudi številni tuji državljani.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol