A. B. | 23. 8. 2022, 08:21

Voznik ni vedel, da se je osem mesecev po avtocesti vozil z neveljavno e-vinjeto: TO so pojasnila Darsa

Profimedia/Dars.si/fotomontaža

Kazen je v njegovem nabiralniku pristala več kot pol leta po nakupu, čeprav se je ta po avtocesti vozil vsakodnevno dvakrat na dan. Kako je prišlo do navedenega incidenta in kakšen dogovor glede kazni so sklenili s pristojnimi? 

Eden izmed slovenskih voznikov se je osem mesecev po slovenskih avtocestah vozil v dobri veri, da ima na vetrobranskem steklu zalepljeno veljavno vinjeto, a ni bilo tako. Darsove nadzorne kamere so osem mesecev po nakupu zaznale napako, voznik pa je prejel kazen s pojasnilom, da vinjete nima oziroma je ta neveljavna. 

Na fotografiji avtomobila avtocestnih kamer je razvidno, da na vinjeti manjka označba kraja (na primer LJ), zato ta ni bila veljavna. V tem pa ni bil sam, saj sta istočasno kot on vinjeto kupila še njegova družinska člana. 

Zgrožen, da je do ugotovitve prišlo šele po osmih mesecih

Voznik se sprašuje, kako je mogoče, da je kazen na njegov naslov prispela šele po osmih mesecih, saj je na avtocesto vstopal dvakrat na dan. "Očitno jim ta sistem sploh ne deluje, če me kamere niso zaznale že prej," je izpostavil. "Razumel bi, če bi kazen dobil prvi teden januarja, ampak po osmih mesecih!?" je zgroženo pojasnil za 24ur. 

Zaradi poteka dogodkov je moral voznik vključno s svojima družinskima članoma, ki sta istočasno kupila vinjeto, plačati kazen in kupiti tri nove vinjete. 

Avtokampi.si

Kako dogodke pojasnjujejo na Darsu? 

Za 24ur so na Darsu pojasnili, da: "Obstaja realna možnost, da uporabnik ni prejel plačilnega naloga, ker ni bil zaznan," ob tem pa dodajajo, da imajo na celotnem omrežju 20 stacionarnih kamer. Te vključujejo izmenično, občasno pa postavijo tudi prenosne kamere. 

Vsaka vožnja na avtocesti brez vinjete, vas bo stala 300 evrov, najvišja globa prekrškov pa lahko znaša tudi 4000 evrov. 

Kot so pojasnili nadzor nad uporabo e-vinjet sicer poteka vse dni, vsak dan v letu, čez ves dan: "Nadzor se izvaja z zajemom slik in samodejnim prepoznavanjem registrskih označb," razlagajo in s tem še enkrat potrjujejo tezo, da voznika kamere, kot kaže, zares niso zaznale. 

Nov vstop na avtocesto, nov prekršek 

Vožnja po avtocesti brez veljavne vinjete po Zakonu o cestninjenju predstavlja cestninski prekršek, za katerega je predvidena tudi denarna kazen. 

Plačane globe so po pojasnilih na Darsu v celoti prihodek države in njenega proračuna. 

Glede na omenjen zakon se za voznike, ki med vožnjo po avtocesti ne uporabljajo predvidene e-vinjete, predpiše globa v vrednosti 300 evrov, v primeru, da se e-vinjeta prenese na drugo vozilo ali se uporabi za vozilo, s katerega je bila prenesena registrska tablica, globa znaša 500 evrov. 

"Vsak nov vstop na avtocesto ali hitro cesto tako predstavlja nov prekršek," opozarjajo na Darsu, kar pomeni, da se prekrški seštevajo, nanesejo pa lahko tudi na znesek 4000 evrov. V primeru pravočasnega plačila lahko kršitelj izkoristi polovičko predpisane globe in za kršitve plača 2000 evrov. 

"Ob koncu želimo poudariti, da sistem e-vinjete, in sicer tako nadzora kot prodaje, deluje dobro, brez posebnih težav," še pojasnijo na Darsu.

So vozniku na Darsu povrnili krivo globo?

Voznik in njegova bližnja so na Dars podali zahtevo za sodno varstvo s pojasnitvijo, da je napaka v sistemu privedla do razvoja dogodkov in nenamerni poskus izigravanja uporabe e-vinjet. Dars jim je prav tako povrnil sorazmerni delež vrednosti napačnih vinjet. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.