17. 12. 2022, 11:17 | Vir: STA

Nam grozi še stavka v avtobusnem prometu?

Borut Zivulovic /Bobo

Avtobusni vozniki pravijo, da je "vrag vzel šalo". Bodo po stavkovnih napovedih v zdravstvu in šolstvu šli po isti poti?

Nekaj več kot 50 članov Sindikata voznikov avtobusov Slovenije je pozvali k dostojnim plačam zaposlenih voznikov avtobusov v družbah cestnega potniškega prometa. Njihova glavna zahteva je bila zvišanje plač za letno stopnjo inflacije.

Sindikati: "Dajte nam višje plače"

V preteklosti so osnovne plače sicer uspeli spraviti na dostojni nivo, a je vmes prišla rekordna inflacija,  je na shodu dejal zunanji strokovni sodelavec sindikata in generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjan Volf.

Čeprav so se protestnega shoda udeležili delavci več podjetij, so stavbo Nomaga izbrali, ker gre za največjega delodajalca v javnem cestnem potniškem prometu. Sindikat je zahtevo za dvig plač podal v vseh podjetjih, kjer je prisoten. Med drugim se bodo pogajali v podjetjih Arriva, Nomago, AP Murska Sobota in Marprom.

Borut Živulović/Bobo

Protestni shod so zato nadaljevali tudi pred ministrstvom za infrastrukturo, kjer so znova pozivali: "Dajte se sestati z nami in dajte nam višje plače!"

Voznikov je premalo, delajo vse dni

"Prišlo je do izrazitega pomanjkanja delovne sile in s tega stališča je dostojno plačilo, ki ga zahtevamo, vsaj 1500 evrov osnovne plače," je Volf naštel med razlogi za protest.

"Kjer je povpraševanje večje, kot je ponudba, seveda cena naraste," so dejali.

Delodajalci se izgovarjajo na ministrstvo in na subvencije, a voznikov to ne zanima. "Nas zanima samo, da imajo vozniki avtobusov, ki delajo petke in svetke ter prevažajo naše nadražje, dostojno plačilo, delovni čas, ki jim omogoča družinsko življenje in osnovno človekovo dostojanstvo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec