16. 6. 2022, 09:43

Nestabilno vreme: bo spet klestila toča?

Facebook/ Vreme 24/7

Zakorakali smo v meteorološko poletje, ki je lahko tudi najlepši del leta, a je iz vidika vremena pogosto nepredvidljiv. V tem letnem času zato ni nič čudnega, v kolikor sprva sije sonce, le nekaj trenutkov za tem pa divja neurje.

Maj in junij se letos izkazujeta za vremensko nestabilna meseca, predvsem zaradi visokih temperatur, ki nam povzročajo še dodatne težave.

Konec tedna bo še posebej pester

Četrtek bo soparen, na severu in vzhodu Slovenije pa bo prekinjen s krajevnimi plohami in nevihtami, kot za 24ur.com pojasnjuje vremenoslovec Rok Nosan in dodaja: "Razmere v ozračju bodo omogočale nastanek večjih nevihtnih sistemov, ki jih bodo spremljali močni sunki severnega vetra, nalivi, na manjših območjih pa se bo zelo verjetno pojavila tudi toča."

Ob koncu tedna se bo k nam širil vroč afriški zrak, zaradi katerega nas bo zajel prvi letošnji vročinski val. 

Kot dodaja Nosan, lahko pričakujemo nevihtno pester dan, čeprav njegov začetek izgleda obetavno sončen.   

"Popoldne bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo ogrelo do 32 stopinj Celzija, in tudi marsikje drugje bo živo srebro prilezlo do tridesetice," pojasnjuje. 

Kakšne vremenske nevarnosti lahko pričakujemo?

Glavna nevarnost današnjega dne so lahko siloviti nalivi in močni sunki severnega vetra, zelo verjetno pa se lahko pojavi tudi toča.

Bobo

Neurja bodo po pojasnitvi vremenoslovcev sprva verjetnejša na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju, kasneje pa se lahko razširijo tudi po drugih delih Slovenije, a Primorske in Notranjske predvidoma fronta ne bo dosegla. 

Petkovo vreme s kratkotrajnimi plohami

Zjutraj lahko pričakujemo nekaj megle, popoldne pa nekaj kratkotrajnih ploh. Kljub vsemu lahko pričakujemo, da bo vikend spet postregel z višjimi temperaturami in soncem. 

Bobo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord