A. B./STA | 1. 4. 2023, 20:37

Vreme podivjalo, toča presenetila mnoge občane: presenečen tudi meteorolog, ki takih padavin še ni videl

Neurje.si/Nejc Parašuh/Facebook/Hribovc/fotomontaža

"Uf, kako bizarna nevihta," je med drugim komentiral meteorolog. 

Sobotno popoldne so zaznamovale nenavadne nevihte in padavine. S seboj so prinesle grmenje in udare strel. "Nisem še videl take oblike padavin," je za N1 komentiral meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter. Med drugim je na Bledu divjala toča, ki jo je meteorolog poimenoval "babje pšeno" oziroma mehka točo in pojasnil, da ta nastaja ob plohah, lahko tudi ob nevihtah. 

"Videti je bilo, kot da bi z neba padala plundra," je pojasnil vremenoslovec, ki je razložil, da je bila to glede na obdobje "še sreča". Čeprav vegetacija še ni popolnoma razvita, bi lahko močnejša toča povzročila škodo, poročajo na N1. 

Šter se je oglasil tudi na Twitterju in zapisal: "Uff, kakšna bizarna nevihta nad Ljubljano," in priložil fotografije, ki dokazujejo, kako hitro se je vreme prevesilo v čisti kaos. 

"Nevihtno dogajanje nad Slovenijo so ponekod popestrili spektakularni mammatus oblaki. Tako je bilo nebo nad Kočevjem. Nore strukture," so na Facebooku zapisali Neurje.si. 

 

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?  

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno, še bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Zvečer bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija.

Profimedia

Posamezne plohe so možne tudi v noči na ponedeljek. V ponedeljek čez dan se bo jasnilo. Pihal bo okrepljen severni do severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Hladneje bo. V torek bo sončno ter čez dan vetrovno. Zjutraj bo po nižinah v notranjosti možna slana.

Nad srednjo in vzhodno Evropo se nahaja obsežnejše območje nizkega zračnega tlaka. Nad naše kraje s severozahodnimi vetrovi doteka prehodno nekoliko manj vlažen zrak.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol