A. B. | 13. 11. 2022, 17:00

Vremenoslovci napovedujejo prve snežinke, ki ne bodo zapadle le v hribih

Profimedia

V naslednjih dveh tednih nam bo vreme večkrat pokazalo zobe, kar bomo občutili s kar tremi prehodi vremenskih front. Približuje se namreč začetek meteorološke zime. 

"Še dobro 2 tedna je ostalo do začetka meteorološke zime. V tem obdobju lahko pričakujemo precej dinamično vreme, saj nas bodo dokaj pogosto prehajale vremenske fronte," so zapisali na Ciklon.si in pojasnili, da lahko v naslednjem tednu pričakujemo kar tri prehode vremenskih front. 

Tri fronte in možnost snega 

Prva fronta nas bo po poročanju vremenoslovcev Ciklon.si prešla v sredo, druga v petek in tretja v noči na nedeljo. Ob skandinavski blokadi bo vreme v Sredozemlju zelo živahno, ob dotoku hladnega zraka iz vzhoda in v stiku s toplejšim od zahoda, bo snežilo tudi v krajih z nižjimi nadmorskimi višinami. Za to je največ možnosti pri zadnji vremenski fronti, ki se bo odvila v nedeljo. 

"Če bo anticiklon postavljen dovolj severno in zahodno bo lahko meja sneženja tudi tja do 800 metrov ali nižje," pojasnjujejo. 

Leta 2010 je demcembra napadlo veliko snega. Takrat je sneg povzročal številne nevšečnosti v prometu, pri preskrbi z električno energijo. Tudi ceste so bile izjemno spolzke, temperature so bile iz dneva v dan nižje. Na vprašanje, ali se lahko tak december zgodi tudi letos vremenoslovci odgovarjajo, da za to trenutno obstaja 15-odstotna možnost"Na dolgoročnih izračunih lahko na začetku decembra dokaj pogosto razberemo vdore mrzlega celinskega zraka, ki potuje proti zahodu," so pojasnili na Ciklon.si. 

Profimedia

Kakšno vreme lahko pričakujemo naslednji teden? 

V ponedeljek napovedujejo pretežno oblačno vreme. Največ sonca bo na vzhodu države. V zahodni in južni Sloveniji se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, ki bodo popoldne možne tudi drugod. Najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 15 °C. 

V torek bo na vzhodu deloma sončno, drugod bo pretežno oblačno. V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo. Zapihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na vzhodu in na Primorskem do 16 °C. Dež se bo postopno čez večji del Slovenije razširil v sredo. Meja sneženja se bo takrat na vzhodu spustila na okoli 1400 metrov. Najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 15 °C.

Profimedia


V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačno in jutranjo meglo po nižinah, največ sončnega vremena bo na Primorskem. Proti večeru bo od zahoda oblačnost naraščala, najvišje temperature bodo med 8 °C in 13 °C, na Primorskem do 16 °C. Podobne temperature lahko pričakujemo tudi v petek, pojasnjujejo na Ciklon.si, ko bo meja sneženja na okoli 1500 metrih. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol