R. K. | 13. 7. 2023, 08:02

Beton in pasja vročina: kam se lahko Ljubljančani umaknejo pred žgočim poletnim soncem?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Slovenska prestolnica ponuja brezplačne možnosti ohladitve in nekatere so takoj za vogalom.

V vročinskem valu je predvsem v večjih mestih, kjer je veliko betona, včasih težko uiti poletni vročini. Ljubljančani se lahko zatečejo na več različih lokacij od letos ob teki Savi osvežijo na novi naravni plaži, ki so jo uredili v bližini kopališča Laguna, prestolnica pa ponuja tudi nekaj drugih lokacij, ki nudijo ohladitev in prijetno zavetje. 

Mestna občina Ljubljana

Območje, ki je bilo prej degenerirano in zaraščeno z japonskim dresnikom in drugimi invazivnimi rastlinami, so očistili ter odstranili suha in bolna drevesa. "Brežino smo uredili s kranjsko steno (kašto) in kamnitimi zložbami, uredili smo dostope, za reševalce in gasilce pa tudi pomol oziroma plato za dostop do vode. Na plažo smo nasuli pesek, nanjo namestili klopi in postavili nekaj večnamenskih igral," so sporočili z ljubljanske občine.

Tretja urejena naravna plaža v Ljubljani

Ob tem so pojasnili, da so pri izdelavi projektne dokumentacije upoštevali projektne pogoje Zavoda RS za varstvo narave, Direkcije RS za vode in Zavoda za ribištvo Slovenije, pa tudi naravovarstvene pogoje, da se morajo dela izvajati izven obdobja drsti rib in izven gnezditvene sezone ptic. Dodali so, da je vrednost del znašala 440.000 evrov z DDV, izvajalca pa sta bili podjetji HNG in Lavaco.

Mestna občina Ljubljana

To je že tretja naravna plaža v Ljubljani, na vse tri pa so namestili betonske ležalne ploščadi, ki so namenjene sprostitvi in počitku. "Prvo smo uredili ob Savi, na Ježici, v bližini teniških igrišč, drugo pa ob Ljubljanici, ob družinskem parku Muste," so pojasnili. 

Po mestu razporejene številne zelene površine

Meščani se lahko pred vročino umaknejo tudi v mestne gozdove, parke in na druge zelene površine, so dodali na občini in povabili na sprehod na Rožnik, Šišenski hrib, v Mostec, Zajčjo dobravo ali pa na Golovec in Šmarno goro. Spomnili so, da je veliko sence tudi v največjem mestnem parku Tivoli in na drugih zelenih površinah v bližini.

Mestna občina Ljubljana

"Po Ljubljani je razporejenih tudi več otroških igrišč, na katerih drevesa nudijo senco za bolj prijetno igranje na kakovostnih igralih. Najbolj priljubljeno 'poletno' igrišče v objemu mogočnih dreves je v parku Kodeljevo. Večje igrišče, kjer je dovolj sence, je tudi igrišče v parku Slovenske reformacije, senco pa lahko poiščete tudi na več manjših igriščih, razporejenih po vsem mestu," so zapisali.

Pitniki in območje z lastnim vremenom

Spomnilo so še na 57 pitnikov, ki so razporejeni po mestu, na rekreacijskih in zelenih površinah ter ob otroških igriščih. Tam se lahko meščani osvežijo s svežo pitno vodo.

Mestna občina Ljubljana

"Osvežite se lahko tudi na Prešernovem trgu, kjer vsako leto uredimo območje z lastnim vremenom, kjer nenehno dežuje. Nad instalacijo, ki je bila prvič postavljena leta 2005 v sklopu poletne slikarske šole pokojnega ljubljanskega slikarja in vsestranskega umetnika Zmaga Modica, so navdušeni predvsem otroci, turisti, pa tudi meščani," so zaključili.