J. B. | 13. 5. 2023, 14:01

Vse v želji obračunavanja z Draganom Šolakom: anonimka, ki je sprožila preiskavo računov, posledica dogovora med Janšo in Vučićem?!

Profimedia/fotomontaža

Portal N1 je razkril ozadje odmevne zgodbe o domnevnem sumu zlorabe položaja in preiskave kar 195 transakcijskih računov v Sloveniji.

Kratka anonimka je v času vlade Janeza Janše sprožila eno najobsežnejših preiskav urada za preprečevanje pranja denarja, je v soboto poročal portal N1.

Ena tipkana stran in četrt

Tedanjega direktorja urada Damjana Žuglja naj bi zdaj zaradi suma zlorabe položaja preiskovala policija in tožilstvo. Urad je v treh tednih bankam poslal 238 zahtev za vpogled v 195 transakcijskih računov. Vse to zaradi anonimke, spisane na eni tipkani strani in četrt.

Profimedia

Anonimke, ki vsebuje enajst krajših odstavkov, večinoma le našteva podjetja (ki so jih vse prečesali), omeni štiri transakcije in očita pranje denarja, izogibanje davkom in kršitve delovne zakonodaje.

V anonimki ni nobenega dokaza za očitke v njej, niti nima anonimka kakršnihkoli dokaznih prilog, piše N1, ki se je uspel dokopati do omenjenega dokumenta.

Ob tem se poraja ključno vprašanje: se je za anonimko zares skrival predvsem dogovor tedanjega predsednika slovenske vlade Janeza Janše in srbskega predsednika Aleksandra Vučića, da bosta pred volitvami s pomočjo uradov za preprečevanje pranja denarja v obeh državah pridobila potencialno vroče informacije o svojih nasprotnikih in si jih izmenjala?

Kot piše N1, je Janšo zanimal Robert Golob oziroma balkanske transakcije podjetja Gen-I, Vučić pa je želel pridobiti podatke z bančnih računov in transakcij vodje srbske opozicije Dragana Đilasa in predvsem poslovneža Dragana Šolaka.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Dragan Šolak, ki velja za Vučićevega velikega nasprotnika, že dlje časa posluje tudi v Sloveniji, Vučić pa leta in leta išče načine, kako se znebiti "državnega sovražnika številka ena". V središču "vojne", ki se odvija, je predvsem Šolakov medij N1. Slednji je eden redkih v Srbiji, ki ni pod popolnim Vučićevim nadzorom. 

Janša osebno preprečil prodajo Šolaku

Vučić ne izbira sredstev pri metanju polen pod Šolakove noge: hude diskreditacije prek medijev, ki jih ima v lasti, onemogočanje poslovnih operacij, preprečevanje sklepanja novih poslov in tudi ... Pisanje anonimk?!

Bobo

"In prav Dragan Šolak je bil po dokazih, ki smo jih zbrali v uredništvu, v času tretje Janševe vlade tudi glavna tarča slovenskega urada za preprečevanje pranja denarja," piše N1 in dodaja, da je Dragan Šolak tudi trn v Janševi peti in posledično "isti sovražni imenovalec" obeh politikov.

"Ko je Šolakova United Media leta 2021 v Sloveniji za spletni portal Siol ponudila kar pet milijonov evrov, čeprav ga je državni Telekom Slovenije prodajal za dobra dva milijona, posla ni bilo. Kljub temu, da je bila ta ponudba na javnem zbiranju ponudb daleč najvišja. Po informacijah N1 še iz časa prejšnje, Janševe vlade, je prodajo Siola Šolaku preprečil Janez Janša osebno. Ne glede na opozorila, da je lahko to celo oškodovanje državnega Telekoma," poroča N1.

Janez Janša je domnevni pakt z Vučićem v odgovoru N1 odločno zanikal.