26. 6. 2022, 11:00

Vse več drznih tatvin! Starejše zamotijo in jih okradejo

Profimedia

Število tatvin, katerih žrtve so večinoma starejši, izjemno narašča. Policija opozarja, da bodite previdni, pri tem pa svetuje, da s prijavo ne čakate predolgo. 

Policisti so bili konec tedna obveščeni o drznih tatvinah. Ena se je zgodila na območju Most, kasneje pa je neznani storilec iz hiše v okolici Polhovega Gradca odtujil nakit in denar. 

Kaj se je zgodilo? 

Kot poročajo iz Policijske uprave Ljubljana, je v obeh primerih neznani storilec na domu zamotili starejša oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih  storitev.

Drug storilec  je  med  tem  v  enem primeru iz hiše odtujili nakit, v drugem pa denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov.  

Profimedia

Opis storilca iz Polhovega Gradca

Gre za moškega, visokega okoli 165 do 170 cm. Ima temnejše lase. Oblečen je bil v kombinezon, na obrazu je imel zaščitno masko iz bele tkanine. 

Policija opozarja na drzne tatove

Ponovno opažajo, da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš. Posebej je zaskrbljujoče, da so žrtve starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo, nemalokrat gre za slabotne in dementne osebe.

Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja.

Profimedia

Storilci se v večini  primerov do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše, za vogal, v tem času pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Še posebej bodite previdni s starejšimi osebami

Svojce starejših oseb, sosede ali druge ki so v stiku z njimi, policija prosi, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo. 

Eden izmed osnovnih je, da storilcev ne spuščamo v hišo, ne zapuščamo stanovanja, zahtevamo da se indetificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo.

Aleksandra Saša Prelesnik

Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. Pripomorejo  tudi  fotografije  ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih  uporabljajo.  

Praksa  podjetij,  ki resnično  izvajajo  dela na nekem območju  je,  da o  tem že  prej obvestijo  javnost, da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka "nenapovedana" dela res izjema, opozarjajo na policiji. 

Ne čakajte predolgo! 

Glede na to, da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto mine precej  časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena.

Tako  je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato prosimo vse, da nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede in druge, da bodo njihovi prihranki varni, še vzpodbujajo na policiji. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec