A. B. | 31. 3. 2023, 07:28

Vse več otrok zaradi nasilja in zanemarjanja odvzeli staršem, ki se zatekajo k zlorabi (nedovoljenih) substanc

Profimedia

Otroka odvzamejo le, če ob obisku doma ugotovijo, da je njegovo življenje ogroženo. Tovrstnih primerov je v Sloveniji vse več.

Na območju delovanja Centra za socialno delo Maribor (CSD) so lani odvzeli pet otrok, mlajših od šest let, z začasno odredbo so bili odvzeti trije otroci. Najpogosteje jih odvzamejo in zavarujejo zaradi različnih oblik nasilja, ki ga nad njimi izvajajo starši ali skrbniki. 

"V istem letu smo spremljali 125 otrok, nameščenih v rejništvo, in 48 otrok, nameščenih v zavodih. Skupaj smo odprli 146 ukrepov za zaščito otrok. Številke veliko povedo o problematiki, s katero se soočamo," so na CSD Maribor razložili za lokalec.si.

Pojasnjujejo, da težave v večini izvirajo iz alkoholizma, odvisnosti od nedovoljenih drog in težav z duševnim zdravjem. 

"Ko govorimo o nujnem odvzemu, govorimo o dejstvu, da je strokovni delavec ob obisku na domu otroka ugotovil, da je ta življenjsko ogrožen. Lahko ga je poklicala policija, ki je zaradi nasilja intervenirala v družini in ugotovila, da je ob nasilju prisoten mladoletni otrok, ki nujno potrebuje pomoč strokovnih služb. Tedaj strokovni delavci otroka fizično odstranijo iz ogrožajočega okolja in ga namestijo v varni prostor. V skladu s 168. čl. DZ CSD v roku 12 ur po odvzemu otroka predlaga pristojnemu okrožnemu sodišču izdajo začasne odredbe o odvzemu otroka, o katerem to odloča najpozneje v roku 24 urah," opisujejo pot odvzema in poudarjajo, da si prizadevajo otroke zaščititi. 

Profimedia

Zanemarjanje zaradi alkoholizma in nedovoljenih substanc

Odvzemi zaradi zlorabe alkohola in nedovoljenih pijač vidno naraščajo. "Ob prijavi pogosto ugotovimo, da starši dalj časa ne skrbijo za svojega otroka in da je skrb prevzelo okolje ali pa da je otrok prepuščen sam sebi. Enako tako se zvišuje število otrok, ki jih obravnavamo zaradi težav v odraščanju. Tu se pogosto srečujemo z vzgojno nemočjo staršev, ki se aktivno ne vključujejo v rešitev nastalih težav in jih predolgo potiskajo v ozadje. Posledica je namestitev otrok v zavod ali drugo družino," so dodali. 

Profimedia

"Ko se v svojem okolju srečate s sumom, da bi lahko otrok bil ogrožen, ne obrnite glave stran. Pokličite CSD ali policijo. Preverili bomo, ali kdo potrebuje pomoč. Ne pozabite, da je v prejšnjem letu v Sloveniji bilo 12 femicidov. Priče nekaterih grozodejstev so bili mladoletni otroci," so v zaključek pozvali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol