7. 12. 2023, 18:16 | Vir: STA

Sodišče sprejelo odločitev glede podražitve dopolnilnega zavarovanja: bomo morali več plačevati?

Bobo

Ustavno sodišče je zavrglo ustavne pobude treh zdravstvenih zavarovalnic za presojo ustavnosti in zakonitosti vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

V zdravstveni zavarovalnici Vzajemna obžalujejo, da ustavno sodišče ni opravilo vsebinske presoje uredbe, ki je določila najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. "Vzajemna bo ravnala kot dober gospodar in za povračilo škode, ki je bila povzročena našim zavarovancem, uporabila pravna sredstva, ki so nam na voljo," so napovedali.

Ustavno sodišče je namreč zavrglo ustavne pobude treh zdravstvenih zavarovalnic - poleg Vzajemne sta jo vložili še Generali in Triglav - za presojo ustavnosti in zakonitosti vladne uredbe o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa tudi zakona o kontroli cen, Vzajemna pa je dodala na seznam še uredbo o listi blaga in storitev, za katere se uporabljajo ukrepi kontrole cen.

Pri tem se je sodišče oprlo na procesne razloge, med drugim je kot razlog za zavrženje pobude navedlo, da zavarovalnice niso izčrpale vseh pravnih sredstev, torej odškodninske tožbe in začetka postopka za nadomestilo po zakonu o kontroli cen.

"Pri tem moramo poudariti, da smo poziv vladi za določitev nadomestila poslali in o tem obvestili ustavno sodišče, ki pa se o tej zadevi ni opredelilo," so v odzivu na odločitev ustavnega sodišča navedli v Vzajemni.

Ob tem so napovedali nadaljevanje boja za povračilo škode.

Bobo

Spomnimo

Zavarovalnice so namreč pred poletjem sprejele sklepe o dvigu premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Cena premije bi se pri Vzajemni dvignila s prvim julijem na 44,78 evra mesečno. Vlada je odgovorila z uredbo, s katero je višino premije za dopolnilno zavarovanje omejila na največ 35,67 evra. Obenem je zavarovalnicam prepovedala, da bi zaradi ukrepa iz te uredbe prenehale izvajati dopolnilno zdravstveno zavarovanje oziroma da bi lahko odklanjale sprejeme novih zavarovancev. Uredba je bila uveljavljena 15. aprila in velja do 31. decembra letos.

Zavarovalnice so v ustavnih pobudah trdile, da je vladna uredba neposredno posegla v njihove pravice oziroma pravni položaj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol