Katja Bitenc | 19. 7. 2023, 08:05

Tudi Tavčar bi si obliznil prste: visoški lonec osvojil Slovence, ob njem so dobili še posebno turistično doživetje

Zavod Poljanska dolina

Na dvorcu Visoko, ki je bil nekdaj dom pisatelja dr. Ivana Tavčarja in njegove žene Franje, je bil konec minulega tedna kulturno-kulinarični večer, ki so ga organizatorji poimenovali "Visoški lonec". Tako so tudi včasih imenovali okusno jed, ki so jo tod pripravljali v času Tavčarja, pa tudi že prej, kuharski mojster Janez Kržišnik pa jo je pripravil prav po starih recepturah.

Uvod v kulinarično doživetje s prepletom kulture, tradicije, sodobnosti in predvsem spoštovanja do Tavčarja in zgodovine, je bil organiziran ogled dvorca, sledila pa je predstavitev poljanskih oblačil, folklora in vrhunec dogajanja s poskušanjem stare visoške jedi. Občinski javni zavod za turizem in kulturo Poljanske doline, ki se je podpisal pod organizacijo, je uspel ponuditi dogodek, ki bo mnogim še dolgo ostal v spominu. Z željo ponovitve.

Novosti: omara in obnovljeni relief svete družine

Obiskovalci so bili iz vse Slovenije, mladi in stari, prav prijetno je bilo videti zakonski par, ki je imel pri sebi tudi eno starejših izdaj Tavčarjeve Visoške kronike in jo pred začetkom prireditve s spoštovanjem prebiral. Tavčar je vendarle slovenska literarna klasika in po njem posegajo ne le v obveznih šolskih programih, ampak kljub množici najrazličnejših knjig, ki jih vsako leto natisnemo, Tavčar s svojo literaturo še vedno privablja bralce. 

Zavod Poljanska dolina

Kustosinja Loškega muzeja Biljana Ristić je predstavila zbirke Kalanove rodbine, ki je na Visokem gospodarila od sredine 17. stoletja pa skoraj do konca 19. stoletja, ter Ivana in Franje Tavčar, ki sta visoški domačiji gospodarila 45 let. Družinska grobnica Tavčarjevih je nedaleč stran, od koder se odpira lep pogled na posestvo in dvorec. Sprehod skozi bogato zgodovino tega dvorca se je nekoliko dlje časa ustavil ob dveh svežih pridobitvah na Visokem, omari iz ljubljanske Tavčarjeve odvetniške pisarne in obnovljenem reliefu Svete družine, ki je po 130 letih ponovno vrnjen na nekdanje mesto v Tavčarjevem dvorcu.

Biljana Ristić

Biljana Ristić

Zavod Poljanska dolina

Ohranjanje oblačilne dediščine

Andreja Stržinar se ukvarja z oblačilno dediščino škofjeloškega območja in obiskovalce je seznanila z načinom oblačenja v preteklosti. Izpod njenih rok pa nastajajo tudi odlični kostumi za mnoge gledališke predstave, prav tako oblači mnoge folklorne skupine, tudi skupino Zala, ki deluje pod streho turističnega društva Žirovski Vrh. Na trati pred dvorcem so ti plesalci zaplesali venček gorenjskih plesov; seveda, brez štajeriša ni šlo.

"Žal ni več ljudi, ki bi delali takšna oblačila," pravi Andreja Stržinar, ki ima rada svoje delo in se boji, da bi to znanje v prihodnosti tonilo v pozabo. "To delo moraš imeti rad, sicer ne gre."

Andreja Stržinar

Andreja Stržinar

Zavod Poljanska dolina

Imeti moraš veliko znanja in potrpežljivosti, saj večina teh oblačil, ki so naravnega materiala, zahteva mnogo ur strpnega in natančnega dela. "Alpski stil noše, to je ta naša gorenjska noša, je zelo bogat, takrat so si jih lahko privoščili le meščani. Pa tudi istrska noša je zelo bogata. Pomembno je, da ohranjamo oblačilno dediščino Slovenije in naših pokrajin," je dodala Stržinarjeva. 

Visoški lonec: praznični z mesom, vsakdanji brez 

Že v času Kalanov pa je okusna in bogata jed, ki so jo imenovali visoški lonec in se je to ime ohranilo do danes, pomenila nekakšen kulinarični praznik. "Gospodinja je pripravila tri lonce, enega za družino, drugega za posle, tretjega za služinčad. Dala jih je v krušno peč, pustila v peči štiri ure, nato jih vzela iz peči, zavila v flanelo in kotličke postavila v leseno skrinjo, kjer se je jed počasi ohlajala. Tako je bila ta hrana še boljša. Tak lonec so pripravljali poleti, ko je njiva nudila domačo zelenjavo," je povedala Martina Ambrožič Tušar, ki je vodja kavarne v Tavčarjevem dvorcu. Kuhali so prazničnega in vsakdanjega, praznični je bil z mesom, vsakdanji brez mesa.

Janez Kržišnik in Martina Ambrožič Tušar

Janez Kržišnik in Martina Ambrožič Tušar

Zavod Poljanska dolina

Hišni kuhar Janez Kržišnik je skuhal praznični lonec, torej z mesom, recept pa je poiskal v knjigi Ta dobra stara kuha Pavla Hafnarja, pravnuka zadnje Kalanovke z Visokega. "Resda nisem kuhal v krušni peči, tako kot nekoč, že tako mi je bilo dovolj vroče," je bil kratek hišni kuharski mojster, preden pa so slavnostno odkrili pokrovko z lonca, pa je bil lonec nekaj časa na toplem v skrinji in zavit s senom. Osem evrov za bogato porcijo pa je res bila sindikalna cena, obiskovalci pa zelo zadovoljni. 

Zavod Poljanska dolina

Tudi župan občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, ki je tudi bil na prireditvi, je z veseljem pospremil še eno dogajanje ob vseslovenskem Tavčarjevem letu. Ljudje so zadovoljni ob raznolikih in bogatih prireditvah, turisti prihajajo v Poljansko dolino in na Visoko, vseslovensko Tavčarjevo leto je ob prvem polčasu zabeležilo vsestranski uspeh. In tudi druga polovica Tavčarjevega leta bo bogata s prireditvami. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol