M.P./STA | 26. 7. 2022, 13:33

Koliko vode potrebuje slovenska Istra, da bi se izognili najhujšemu scenariju?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje/Pop Tv/fotomontaža

Začeli so se interventni prevozi vode, s katerimi se želijo izogniti redukcijam vode na tem območju države. Kako poteka dostava in kdo vse pri njej sodeluje?

Zaradi motene oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri je uprava za zaščito in reševanje v dogovoru z javnimi podjetji za oskrbo s pitno vodo izdelala načrt zagotovitve interventnih prevozov vode. S tem bodo poskušali premostiti kritično pomanjkanje pitne vode, ki vlada zaradi velike suše.

Vodo črpajo v reki Unica in jo prevažajo do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala, kjer bodo surovo vodo nato ultrafiltrirali.

Rižanski vodovod Koper za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte dnevno potrebuje 5000 m³ vode. Surova voda je prepeljana do Rižanskega vodovoda Koper, kjer pri prečrpavanju vode v rezervoar sodelujejo lokalne gasilske enote in civilna zaščita primorske regije.

Vzpostavitev črpališča

Črpališče pod gradom Haasberg sta včeraj vzpostavili in preizkusili celjska enota za prečrpavanje velikih količin vode in jamarska reševalna služba. Transport do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala zagotavljajo 4 gasilske avtocisterne in 4 cisterne Slovenske vojske (SV). V teh cisternah je 10 tisoč litrov vode.

Kot je že predhodno za N1 dejal vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman, da bi se lahko s 4000 do 5000 kubičnimi metri dostavljene vode na dan izognili redukcijam vode v prihodnjem mesecu, ki ga je še treba prebroditi.

Vodo bodo zajemali v reki Unici blizu naselja Planina, nato pa jo prepeljali v vodarno v Cepkih.

Načrt je izdelala uprava za zaščito in reševanje, s prevozom pa je na pomoč priskočila Slovenska vojska (SV) skupaj z gasilci.

Bodo lahko omejitve preklicali?  

Interventni ukrep za omilitev pomanjkanja vode v Istri je prejšnji četrtek potrdila vlada. Zanj je namenila nekaj manj kot 2,9 milijona evrov. Velja do konca avgusta.

Izvedbo je vlada naložila Upravi RS za zaščito in reševanje. Ta je morala na črpališču zagotoviti ustrezno opremo. Po ocenah s koprske občine bi lahko pripeljali do 5000 kubičnih metrov vode na dan. To še ne zagotavlja varne oskrbe, vendar ponuja priložnost, da bi se lahko ob zelo skrbnem ravnanju izognili redukcijam, so dodali.

Vse omejitve ostajajo v veljavi

Potem ko so prepovedali uporabo vode za nenujne namene in odredili zmanjšanje porabe v gospodarskih dejavnostih, se je skupna poraba zmanjšala na 30.000 kubičnih metrov na dan, so v ponedeljek sporočili iz Rižanskega vodovoda.

Poveljnik gasilske zveze Franci Petek.

Poveljnik gasilske zveze Franci Petek.

Pop TV

V ponedeljek so na območju vodarne Cepki opravili še zadnje logistične ukrepe za lažji dostop s tovornjaki.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.