D. D. | 10. 7. 2023, 08:09 | Vir: STA

Zahodno od Ljubljane šibek potresni sunek. Ste ga čutili?

Daniel Novakovič/STA

Slovenija sodi po številu in moči potresov med dejavnejša območja. 

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v nedeljo ob 23.33 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 1,6. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 74 kilometrov zahodno od Ljubljane, v bližini Anhovega.

Eden manjših potresov na ljubljanskem območju se zgodil v začetku junija letošnjega leta.

Eden manjših potresov na ljubljanskem območju se zgodil v začetku junija letošnjega leta.

Agencija Republike Slovenije za okolje

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Kobarida, Bovca in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Kljub manjši inteziteti je včerajšnji potres prebivalce zagotovo prestrašil, saj imajo še vedno v grenkem spominu potres iz leta 1998, ki je med velikonočnim kosilom presenetil prebivalce BovcaKobarida in Tolmina. Njegova magnituda je bila 5,7, največja ocenjena  intenziteta potresa pa VII in VIII po Evropski potresni lestvici. Poškodovanih je bilo več kot 4000 objektov, nastali so tudi skalnati podori, ki so ponekod popolnoma uničili planinske poti in spremenili krajino, je zapisano na spletni strani ARSO.

Potresno nevarno območje

Potresi v Sloveniji so sicer pogosti, a močnejši so dokaj redki, kljub temu, da naša država leži na potresno nevarnem območju. 

Potresi v Sloveniji so zelo pogosti.

Potresi v Sloveniji so zelo pogosti.

vir: https://potresi.arso.gov.si/

Najmočnejši potres na slovenskem ozemlju se je zgodil leta 1511 v zahodni Sloveniji, na območju še danes potresno aktivnega idrijskega preloma. Čutili so ga v polmeru kar 750 kilometrov, njegova magnituda je bila 6,8, njegova intenziteta pa X po Evropski makroseizmični lestvici (EMS). Močan potres je zahteval kar 3000 življenj

Na ljubljanskem območju se je eden izmed najmočnejših potresov zgodil leta 1895, njegova magnituda je bila 6,1, največja ocenjena intenziteta potresa pa VIII po Evropski potresni lestvici EMS, je zapisano na spletni strani Arso. Tresenje tal so takrat čutili tudi Dunajčani, Splitčani in Firenčani. 

Najintenzivnejši potres pri nas nazadnje leta 2015

V zadnjem desetletju je imel največje učinke v Sloveniji potres, ki se je zgodil 1. novembra 2015 ob 8. uri in 52 minut po lokalnem času. Njegovo nadžarišče je bilo na Gorjancih, približno 3 kilometre jugovzhodno od Cerkelj ob Krki, v globini 6 kilometrov. Njegova magnituda je bila 4,2, največja ocenjena intenziteta potresa pa VII po Evropski potresni lestvici EMS-98, še navaja ARSO. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol