STA/M.P. | 28. 11. 2022, 15:16

Zakaj je slovenski obrambni minister odpotoval v Ukrajino?

Mors

Šlo naj bi za povabilo ukrajinske strani, sledilo bo tudi srečanje z ministrom Oleksijem Reznikovom.

Obrambni minister Marjan Šarec se mudi v Kijevu, kamor naj bi na enodnevni obisk prispel zjutraj. Na Mihaelovem trgu se je srečal s pomočnikom ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandrom Poliščukom, skupaj sta si ogledala uničene ruske tanke in vojaška vozila. Nato sta položila cvetje ob bližnjem Zidu spomina, na katerem so imena več tisoč žrtev vojne v Ukrajini od leta 2014, ko si je Rusija priključila polotok Krim.

Slovenska delegacija – Šarca spremljata državni sekretar Damir Črnčec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš – je obiskala tudi kijevsko predmestje Irpinj, poroča MMC.

V prvih tednih vojne so v Irpinju potekali srditi spopadi z rusko vojsko.

V prvih tednih vojne so v Irpinju potekali srditi spopadi z rusko vojsko.

Mors

Na srečanju med obrambnima ministroma obeh držav, ki naj bi potekalo v popoldanskih urah, naj bi po pričakovanjih beseda tekla predvsem o pomoči Slovenije Ukrajini, še posebej o človekoljubni pomoči ter tudi o misiji urjenja ukrajinskih vojakov, pri kateri sodeluje tudi naša država.

Kot je znano, so države članice Evropske unije uradno zagnale misijo urjenja ukrajinskih vojakov, ki bo potekala na ozemlju EU. V okviru misije, ki bo predvidoma trajala dve leti, nameravajo izuriti do 15.000 vojakov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord