M. P. | 13. 10. 2022, 16:49

Zakaj je v vrhunski kuhinji tako malo žensk, če so za štedilnikom še vedno glavne?

Profimedia

V profesionalni kulinariki še vedno izrazito dominirajo moški. O razlogih lahko razpravljamo na dolgo in široko. Svoje izkušnje so delile štiri znane slovenske kuharske mojstrice.

Statistika žensk v profesionalnem kuharskem svetu je še vedno zaskrbljujoča. Zato so se pri Turizmu Ljubljana odločili, da pri letošnjih dogodkih Gourmet Ljubljana v središče postavijo žensko noto. Zakaj je torej v vrhunski kulinariki tako malo žensk in ali je res, da so hiter tempo, dolgi delovniki, tekmovalnost, potovanja in nočne izmene, ki so značilni za ta poklic, moškim bolj pisani na kožo? 

"Treba je imeti tudi pogum"

Po mnenju kulinarične mojstrice in gostinke Sonje Jezeršek ter mame kuharskega mojstra Luke Jezerška, so ženske tudi same malo krive, da je statistika tako slaba. "Ženske se ne znamo izpostaviti. Pogum ima Ana Roš, ki si je upala stopiti v ospredje, zato jo zelo spoštujem" je dejala.

Profimedia

A Jezerškovi je uspelo pristno ljubezen do gostinskega poklica prenesti na vse svoje štiri sinove, kar je bilo ključno za družinski uspeh znamke Jezeršek, ki danes sodi v sam vrh slovenske kulinarike. "Vsak je povedal po svoje, jaz pa sem se na koncu odločila, kako bo," opiše dinamiko v družinski gostilni.

“Ženske premikamo meje - na svoj način, pod svojimi pravili”

Kolumnistka, televizijska voditeljica in avtorica Valentina Smej Novak meni, da ženske v vrhunski kuhinji napolnijo prostor z novimi vsebinami, drugimi pogledi in pristopi. Glede same postrežbe hrane, sploh v domači kuhinji, ugotavlja: "Ženska vedno še malo hrane od kosila ali večerje prihrani za repete. Več pozornosti posveti tudi temu, kaj kdo jé in zna nekako bolj prisluhniti potrebam drugim."

Profomedia

Medtem mojstrica peke kruha Nataša Đurić iz Pekarne Ana Roš, ki je pekarno tudi zasnovala, pravi, da je vrhunska kulinarika kot vrhunski šport. "Posvetiti se ji moraš 24 ur na dan, delovniki so dolgi in zahtevajo izjemno psihično in fizično pripravljenost. Gre za garaško delo."  A kot izpostavi, z ženskami v gostinske obrate pride več empatije, ob poslušanju znajo tudi zares prisluhniti.

"Po svetu imam veliko ženskih pekovskih prijateljic in lahko rečem, da imamo ženske tudi boljši občutek za testo."

“Moški chef bo vampe postregel moškemu, bučkin carpaccio pa ženski”

Da imajo ženske tudi bolj občutljive burbončice, pravi sommelierka v Restavraciji JB Nina Bratovž. "Naš pristop je drugačen, pri okušanju vin si bomo vzele več časa kot moški kolegi, tudi prigrizke za ob vinu bomo lepše postavile in bolj estetsko uredile krožnike."

Štiri izjemne ženske, ki premikajo meje v slovenski kulinariki:  Nataša Đurić, Nina Bratovž, Valentina Smej Novak in Sonja Jezeršek.

Štiri izjemne ženske, ki premikajo meje v slovenski kulinariki: Nataša Đurić, Nina Bratovž, Valentina Smej Novak in Sonja Jezeršek.

Marko Ocepek

Po mnenju Smej Novakove v večinsko moški vrhunski kulinariki še vedno veljajo določeni “kulturni konstrukti". Po njih velja, da ženske raje jemo solate in lažje jedi, moški pa mesne in po gurmanski plati bolj bogate krožnike. Kot primer navede sledeče: "Če ima moški chef na voljo dve različni predjedi, bo vampe še vedno postregel moškemu gostu, bučkin carpaccio pa gostji."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol