P.M. | 28. 1. 2023, 10:35

Ste se tudi vi vprašali, zakaj predsednica včasih nosi usnjeno pilotsko jakno?

Žiga Živulovič jr./Bobo

V preteklosti smo v podobni videli tudi Boruta Pahorja, imel naj bi jo tudi premier Robert Golob.

Nova predsednica države Nataša Pirc Musar se je na nedavni slovesnosti v Dražgošah in na Osankarici pojavila v usnjeni jakni, na kateri je bilo – tako kot je to sicer v navadi za vojaška oblačila  – označeno njeno ime. Mnogi uporabniki družbenih omrežij si niso mogli pomagati, da je ne bi primerjali z glavnim junakom ameriških filmov Top Gun, pilotom ameriške vojske, ki ga je upodobil slavni igralec Tom Cruise

Kot navajajo Primorske novice, so v uradu predsednice preverili, za kakšno jakno gre in kje jo je dobila. Prejeli pa so sledeč odgovor: “Črn usnjen jopič je del uniforme letalskih enot Slovenske vojske, ki skladno z navodilom o pripadanju in rokih uporabnosti uniform Slovenske vojske pripada generalom, predsednikoma republike in vlade ter ministru za obrambo.” 

Usnjen jopič je bil za predsednico po meri izdelan v Sloveniji.

Usnjen jopič je bil za predsednico po meri izdelan v Sloveniji.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pojasnili so jim tudi, da je Pirc Musarjeva, ki je hkrati tudi vrhovna poveljnica obrambnih sil, jakno prejela ob nastopu predsedniške funkcije. Kot še navaja omenjeni medij, je usnjeni jopič izdelalo podjetje Leder Herman iz Dolan v občini Cirkulane, Slovenska vojska pa ga je za predsednico naročilo 19. decembra.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Direktor podjetja Andrej Lilija je ob tem pojasnil, da s Slovensko vojsko sodelujejo že dolga leta ter da posle pridobivajo na razpisih, na katere se lahko prijavi kdorkoli. Jakne so izdelane po standardih, ki so jih za vojsko postavili drugi oblikovalci, je povedal za Primorske novice.

Po informacijah Slovenske vojske ima takšen jopič, ki je izdelan po meri, tudi predsednik vlade Robert Golob. Imel ga je tudi nekdanji predsednik vlade dr. Janez Drnovšek.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ