P.M. | 13. 10. 2022, 08:00

Se je spomnite? Legendarna katrca se je odpeljala na obisk in pozirala ob ...

Profimedia

Minilo je že več kot 60 let, odkar je prvič zapeljala na ceste, a mnogim še vedno vzbuja prijetna čustva. Kam jo je zanesla pot?

Kultna katrca obudi marsikateri spomin. To vsestransko vozilo so nekoč uporabljali tako stari kot mladi, družine, delavci in kmetje. Zadovoljila je potrebe vseh, za njeno priljubljenost so bili ključni predvsem njena enostavna notranjost in nizki stroški vzdrževanja.

Obujanje spominov in druženje

V Sloveniji imamo Klub Katra Slovenije, ki združuje vse nostalgike in večne oboževalce katrce. To so nekoč izdelovali tudi v Sloveniji, leta 1992 so v Novem mestu izdelali zadnjo v svoji proizvodnji.

Profimedia

Namen kluba je v prvi vrsti ohranjanje kulturne dediščine, druženje, izmenjava izkušenj ter skrb za ohranitev katrc, pravijo na spletni strani."Želimo ohraniti spomin na legendarni avto, sedež kluba je v Novem mestu, kjer se je leta 1973 začela proizvodnja priljubljene katrce."

Katarina Poiškruh

Obisk Parka vojaške zgodovine

Člani kluba se s svojimi katrcami – te lahko občasno še vedno opazimo na naših cestah – občasno odpravijo tudi na kak skupni izlet. Nedavno so obiskali Pivko in tamkajšnji Park vojaške zgodovine, kjer so se znašli v družbi mogočnih tankov, topov in vojnih vlakov.

Navdušeni komentatorji so se ob na Facebooku objavljenih fotografijah spominjali svojih mladih dni, ko so s katrco "divjali" po cesti. Eden od komentatorjev je zapisal: "Prvi avto, ki sem ga razbil." Nek drug je vozila in njihove lastnike pohvalili z besedami: "Lepo ohranjene in obnovljene."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord