M. P. | 29. 9. 2022, 15:37

Razkrivamo, zakaj je v celjski bolnišnici prišlo do zamenjave identitete

Bobo/Facebook/Splošna bolnišnica Celje

V povezavi s preiskavo zamenjave identitete dveh pacientov je pred kamere znova stopil strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. Kako odgovarja na to, ali je bila posredi njihova malomarnost?

Zamenjave identifikacije bolnikov v Splošni bolnišnici Celje je zamajala kar nekaj stolčkov. Odstopni izjavi sta podala tako direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek kot strokovni direktor Franc Vindišar, a ju svet bolnišnice ni sprejel. Odstop je ponudil tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, a ga predsednik vlade Robert Golob prav tako ni sprejel.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar je medtem ponovno predstavil aktivnosti, ki jih v bolnišnici izvajajo za razjasnitev izrednega dogodka. Ob tem je na medije, ki poročajo o dogodku, naslovil prošnjo, naj spoštujejo zasebnost svojcev obeh pokojnikov, ki si želijo v miru in v zasebnosti žalovati za svojimi najbližjimi.

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar: "Družini umrlih si ne želita medijske pozornosti."

Strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar: "Družini umrlih si ne želita medijske pozornosti."

N1/posnetek zaslona

Očitke o pomanjkljivem nadzoru bolnišnica zavrača

Vindišar je ostro zavrnil namigovanja, da so v bolnišnici nadzor opravili pomanjkljivo. Kot je pojasnil, je do zamenjave prišlo zaradi nedoslednosti in pomanjkljivosti pri obravnavi stanovalcev v domovih za starejše. 

"Nadzor smo izvedli skladno z zakonskimi določbami in skladno z notranjim pravilnikom, ugotavljali pa so ga strokovnjaki, ki niso povezani s primerom."

Direktor bolnišnice je dejal, da je sestra, ki je bolnika sprejela, tega identificirala na podlagi predaje s strani reševalne službe, ki ga je pripeljala. Vodstvo zavoda tudi nima razloga, da ne bi zaupala izsledkom strokovnega nadzora, je še povedal.

Zdravstveni minister ima popolno zaupanje predsednika vlade.

Zdravstveni minister ima popolno zaupanje predsednika vlade.

Bobo

O kazenski ovadbi ministrstva za zdravje so izvedeli iz medijev

Splošna bolnišnica Celje je bila o zamenjavi obveščena 14. septembra, informacije so začeli preverjati takoj, še isti dan so obvestili tudi policijo. S tem so v celoti izpolnili svojo obveznost, da morajo vsi državni organi naznaniti kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti, pravi Vindišar.

Policija je 16. septembra začela postopke. V tem času so jih kriminalisti večkrat obiskali, predali so jim dokumentacijo in kontakte oseb.

Iz medijev so bili seznanjeni, da je ministrstvo vložilo kazensko ovadbo. Opravljen je bil tudi inšpekcijski nadzor, nadzor opravlja tudi informacijski pooblaščenec. V roku 20 dni morajo predati zahtevano dokumentacijo. Sistemski nadzor, pri katerem se bosta preverjali kakovost in strokovnost dela bolnišnice, je uvedlo tudi ministrstvo za zdravje.

Glede ovadbe Vindišar meni, da je preuranjeno. Predkazenski postopek poteka, če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo vložena uradna obtožnica.

Glede ovadbe Vindišar meni, da je preuranjeno. Predkazenski postopek poteka, če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo vložena uradna obtožnica.

N1/posnetek zaslona

Menijo, da je do zamenjave prišlo zaradi nedoslednosti

Eden od argumentov ministrstva za zdravje je, da je šlo pri ugotavljanju identitete za malomarnost bolnišnice, da je imel zapestnico drugega bolnika.

"Na triaži bolnika identificirajo na podlagi dokumentacije, ki jo predloži dom za starejše, oznake na oblačilih pa to niso," je pojasnil direktor.

V bolnišnici sta se bolnika preoblekla, njuna oblačila pa so se hranila v njunih bolniških sobah. Bolnišnica ob tem tudi predlaga, da bi starostniki ob prihodu v bolnišnico nosili zapestnice, kar nikakor ne pomeni, da bi te nosili tudi v času, ko bivajo v domovih.

Ob sprejemu v bolnišnico iz domov za starejše bi lahko oskrbovancem namestili zapestince, predlaga bolnišnica.

Ob sprejemu v bolnišnico iz domov za starejše bi lahko oskrbovancem namestili zapestince, predlaga bolnišnica.

Profimedia

Kakšne izboljšave še predlagajo?

Podpirajo in prosijo za obvezno identifikacijo stanovalcev, ko zapustijo okolje, v katerem živijo. "Treba je preveriti protokole prevoza, v dokumentacijo pa mora biti vključena identifikacija." Predlog glede reševalnih prevozov bodo posredovali tudi ministrstvu, ki je po Vindišarjevih besedah s to problematiko že seznanjeno.

Menijo tudi, da je treba izboljšati obravnavo prebivalcev domov iz starejših, njihovo zdravstveno stanje je slabše, za posameznega stanovalca pa je predvidenih le šest ur zdravniške oskrbe letno.

Preverjajo tudi protokole preverjanja identitete znotraj bolnišnice, ki jih bodo dopolnili. Na to bodo dodatno opozarjali tudi zaposlene, je še povedal Vindišar.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord