N. V. | 8. 11. 2022, 10:22

Zaprli najbolj popularno kavarno v Mariboru. Kaj se je zgodilo?

Facebook/Stanislav Jecelj

Finančna uprava je zapečatila vrata v kavarno Astoria. Izvedeli smo, kaj je razlog.

Vrata nekoč priljubljene kavarne in restavracije Astoria so zapečetana. In kaj je razlog? Niso mogli pravočasno poravnati finančnih obveznosti, ki so nastale med epidemijo koronavirusa, je za portal Lokalec.si povedal Davor Hojnik iz Astorie.

Kdaj jim bo uspelo poravnati dolg, za zdaj še ne ve, zato niti ni znano, kdaj bodo ponovno odprli vrata za svoje stranke.

Kavarna s tradicijo

Kavarna Astoria je bila dolga leta središče družabnega življenja v Mariboru. Odprla se je že pred drugo svetovno vojno, njen ugledni lastnik gospod Zorko pa je takrat z zaslužkom kupoval zlatnike in jih skrival v kleti. Med vojno je bila družina izgnana, med drugim tudi zato, ker so se v tridesetih letih v kavarni zbirali ljudje, ki so se borili proti nacizmu ter germanizaciji slovenske družbe in ozemlja.

Po vojni je nova oblast Zorkovim najprej vrnila kavarno z vsem premoženjem, pozneje pa jo je nacionalizirala. Oče Zorko je moral zaradi skrivanja zlatnikov v zapor. Kavarna je kljub temu obstala in živela še do nedavnega. Znana je bila tudi po tem, da se je pred leti v njej združeval slovenski kulturni krog.