STA/M.P. | 23. 1. 2023, 16:06

Peter Pišek komentira zastoje tovornih vozil, ki so zaradi močne burje obtičali na primorki

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomotnaža

Zaradi posameznih sunkov, ki dosegajo hitrost do 140 kilometrov na uro, poti ne morejo nadaljevati. Kaj to pomeni za dostavo tovornega blaga naročnikom?

Zaradi vremenskih razmer, predvsem močne burje na Severnem Primorskem, so policisti Policijske uprava (PU) Nova Gorica omejili promet na hitri cesti ter po regionalnih cestah v Vipavski dolini. Tiste voznike tovornih vozil, ki prepovedi vožnje ob močni burji čez vikend niso upoštevali, so kaznovali. Prav tako so uvedli prekrškovni postopek zoper pet gospodarskih družb.

Omejitve veljajo predvsem za tovorni promet

Zaradi višine cest v tem delu Slovenije predvsem tovornjakom grozi večja nevarnost, da jih močni sunki vetra lahko prevrnejo. Prav tako je nevaren bočni veter, ki vpliva zlasti na večja vozila oziroma tista z večjo maso, kot so tovorna vozila, avtobusi in vozila s ponjavami. Da vozniki tovornih vozil na primorki stojijo zaradi burje, nam je v telefonskem pogovoru potrdil tudi Peter Pišek, predsednik Slovenskih prevoznikov, združenih v Sekcijo za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS). Kot je dejal, je OZS v svojih prizadevanjih za reševanje nastale situacije, v kateri so se znašli prevozniki, stopila v stik z Darsom in tudi s policijo. Na Dars so naslovili prošnjo, da bi cesto sprostili in prevoznikom vendarle čim prej omogočili nadaljevanje poti.

Peter Pišek

Peter Pišek

Borut Živulović/Bobo

"Zamude zaradi objektivnih razlogov"

Po popolnem zastoju na primorki so v popoldanskih urah naprej spustili tovorne prevoznike, ki so namenjeni proti Ljubljani in tiste, ki dostavljajo tovor za naročnike na Gorenjskem, nas je z zadnjimi informacijami seznanil Pišek. Na naše vprašanje, kako se na zamude dostav odzivajo končni uporabniki, je razložil, da mora naročnik razumeti, da gre za izredne naravne razmere, enako kot je to denimo v primeru poplav." A kot je to tudi sicer v življenju, eni naročniki razumejo nastale zaplete, drugi pač ne," je povedal predsednik sekcije za promet pri OZS. 

Bor Slana/Bobo

Policisti postaje prometne policije Nova Gorica so zaradi neupoštevanja zapore ceste oziroma prepovedi vožnje v času močne burje samo v januarju izvedli skupno 50 ukrepov. Predpisana globa zaradi neupoštevanja zapore posamezne ceste je 200 evrov za voznika tovornjaka in 1000 evrov za pravno osebo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord