22. 4. 2023, 06:00 | Vir: STA

Zaradi novih del na cesti pričakujte gnečo in zastoje (obeta se novost na ljubljanski obvoznici)

Žiga Živulović j.r./Bobo/Nebojša Tejić/STA/fotomontaža

Prenavljali bodo eno najbolj obremenjenih cest v prestolnici in eno pomembnejših vpadnic v središče mesta. Dela pa bodo trajala zelo dolgo.

Začela se je prenova dotrajanega nadvoza nad ljubljansko obvoznico na Dunajski cesti. Na območju pod nadvozom so postavili zaporo. Gradbena dela bodo trajala do novembra letos.

Kaj bodo obnovili?

Dela bo izvajal izvajal Kolektor CPG. DARS izvaja prenovo konstrukcije nadvoza, Mestna občina Ljubljana pa rekonstrukcijo površine. Izvajajo rekonstrukcijo voziščne plošče, vgradnjo dilatacij, zamenjavo krova, lokalno sanacijo spodnjih površin prekladne konstrukcije, vgradnjo nove odvodnje, sanacijo vmesnih in krajnih podpor.

Nebojša Tejić/STA

Zamenjali bodo ograje, hodnike, robnike, uredili odvodnjavanje na objektu in obnovili vse komunalne vode pod objektom: vročevod, plinovod, vodovod, telekomunikacijski vodi, električna napeljava.

Uredili bodo prometno signalizacijo pred objektom in na njem, prometna ureditev po prenovi bo ostala enaka.

Dela bodo stala 2.447.690,35 evra, od tega je delež Mestne občine Ljubljana 1.097.712,85 evra.

Zapore – in gneča

Zaradi del lahko zagotovo pričakujemo dolge zastoje. Dunajska cesta je ena najbolj obremenjenih cest v prestolnici in ena pomembnejših vpadnic v središče mesta.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Vsa dela bodo potekala pod delnimi zaporami; na Dunajski cesti bo polovična zapora, na hitri cesti pod nadvozom (obvoznici) bosta zaprta po dva pasova na vsaki strani vozišča.

Priključki na Dunajsko cesto bodo v posameznih fazah sanacije v celoti zaprti. Zapore se bodo sproti spreminjale in prilagajale poteku del na terenu, sporočajo iz Mestne občine Ljubljana.

Poleti v Ljubljani številne prenove cest

Prenovo nadvoza je sicer ljubljanski župan Zoran Janković napovedoval že za septembra lani, a so se postopki zavlekli, dodaten vidik pa so bila tudi obstoječa gradbena dela na severni obvoznici na območju med krožiščem Tomačevo in razcepom Zadobrova, kjer se ob prenovi cestišča zaključuje tudi rekonstrukcija priključka na Leskovškovo cesto. Vsaj nekaj časa bodo zdaj vsa ta dela potekala sočasno, zaradi česar se obetajo dodatne prometne težave.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Na drugi strani Ljubljane naj bi po napovedih ljubljanskega župana medtem junija stekla gradbena dela za preureditev avtocestnega priključka Ljubljana zahod s prenovo krajšega odseka Tržaške ceste, ki ga Mestna občina Ljubljana v sklopu nedavne celovite prenove te vpadnice ni posodobila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol