A. B. | 10. 12. 2022, 17:45

Zaradi snega zaprte nekatere ceste po Sloveniji: vemo, kje morate biti še posebej previdni

Facebook/Promet.si/fotomontaža

Prebivalci Slovenije smo tudi v nižinah dočakali prve snežinke. A bodite previdni, saj so ceste izjemno spolzke. Je sneg zapadel tudi v vaših krajih? 

Sneg se je kot so na to opozarjali vremenoslovci, spustil tudi v nižje kraje. Prvih letošnjih snežink so bili deležni v Mariboru in okolici, tudi v Celju in na bližnjih območjih. Sneg se že oprijema cestišč, po napovedih naj bi snežilo do jutranjih ur, opozarjajo na Promet.si. 

Zaprte nekatere ceste 

Zaradi zimskih razmer je zaprta cesta čez prelaz Vršič, na cesti čez prelaz Ljubelj so obvezne verige, na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje pa je na hrvaški strani prepoved za priklopnike in polpriklopnike, opozarjajo na Promet.si in dodajajo, da se bodo po cestah mudile plužne in posipne skupine. 

Kako se odzvati, ko vozilo začne zanašati na poledeneli cesti ali snegu?

"Če vozite z ustrezno hitrostjo, avta ne bi smelo zanašati po cesti. Če vas ovinek ali poledica sredi ovinka vseeno preseneti, se odzovite pravilno: noga s plina, vklop sklopke in zaviranje – ABS zavorni sistem, s katerim so opremljeni praktično vsi avti, omogoča hkratno zavijanje in zaviranje," opozarjajo na AMZS.

V primeru, da izgubite nadzor mirno in v enakomernem loku zapeljite okoli ovire oziroma v smeri ceste, reakcije na volanu naj bodo mehke, glejte v smer, kamor bi radi zapeljali.

V primeru, da vam zadek avtomobila zanese v desno, v desno zasukajte tudi svoj volanski obroč. Ko se poravna vozilo, poravnajte tudi volanski obroč. "K temu velja dodati, da nas poledica pogosto preseneti na mostovih in nadvozih, saj so ti odseki bolj izpostavljeni zraku in se ohlajajo hitreje kot preostali deli cestišča. Za takšne nevarne odseke tudi niso vedno potrebne temperature pod lediščem, saj se pojavijo tudi pri temperaturah nad 0 stopinjami Celzija," poudarjajo na AMZS. 

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec