24. 1. 2023, 12:44 | Vir: STA

Zaradi veliko zapadlega snega nekatera slovenska smučišča zaprta

Žiga Živulović jr./Bobo/fotomontaža

Delovanje slovenskih smučišč, ki je bilo še pred kratkim omejeno zaradi pretoplega vremena in premalo snega, je zdaj ogroženo zaradi preveč zimskih razmer.

Zaradi obilice snega je omejeno obratovanje smučišč na Pohorju. Na Kopah, kjer imajo več kot en meter snega in v ponedeljek niso obratovali, trenutno obratuje samo vlečnica Sedlo, preostale proge vzpostavljajo. Slabo je prevozna tudi cesta na Kope. Tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju, kjer je do 1,5 metra snega, niso odprte vse proge.

"Proga Sedlo že obratuje, preostale proge vzpostavljamo. Čez dan bomo uredili Pungart, v sredo načrtujemo, da bi odprli preostale proge," je povedal direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž. Družba Vabo upravlja smučišče Kope, tam ima tudi nastanitvene zmogljivosti, in sicer skupno s hotelom v Slovenj Gradcu več kot 400 postelj.

Paradiž je povedal, da je cesta iz Slovenj Gradca proti Kopam zelo slabo prevozna zaradi podrtih dreves in velike količine snega. "Trenutne razmere niso najbolj ugodne, mislim, da bo v sredo stanje bolj vzdržno," je dodal Paradiž. Po uradnih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je cesta Slovenj Gradec-Pungart še vedno zaprta.

Bobo

Na Pohorju obratuje le polovica naprav

V ponedeljek je bilo tako precej težav s prevozi otrok v šole v naravi, ki so ta teden načrtovane na Kopah. "Težava je bila v neprevozni cesti, ampak stanje se je nato vzpostavilo in so vsi varno nameščeni," je dejal Paradiž. Vse nastanitvene zmogljivosti na Kopah imajo trenutno polne, trenutno so to večinoma šolarji na šolah v naravi.

Tudi na Mariborskem in Areškem Pohorju obratujejo z omejitvami. Po podatkih s spletne strani visitpohorje.si je na Pohorju do 150 centimetrov naravnega in kompaktnega snega. Obratuje osem od 16 naprav in odprtih je deset od 24 prog.

Smučarska povezava Bellevue-Areh v torek ne bo odprta, in sicer zaradi nevarnosti, ki jo predstavljajo s snegom obtežena drevesa. Na spletni strani so zapisali še, da krožna kabinska žičnica obratuje za potrebe dnevne smuke vsak dan krožno med 8.45 in 16. uro, avtobus vozi po objavljenem voznem redu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.