17. 7. 2022, 11:20 | Vir: STA

Ali slovenski otroci res pretiravajo v pitju energijskih pijač? Ugotovitve raziskave vas bodo ZGROZILE!

Bobo

Številke kažejo, da smo Slovenci lahko upravičeno zaskrbljeni zaradi navad naših otrok glede tega tveganega početja!

Po ugotovitvah študije Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) iz leta 2020 energijske pijače uživa več kot tretjina mladostnikov v Sloveniji.

Energijske pijače po podatkih študije uživa 42,5 odstotka mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik, večinoma z vednostjo staršev, navajajo.

Podatkih njihove ankete, ki so jo opravili med 200 ljubljanskimi osnovnošolci, jih energijske pijače uživa več kot 60 odstotkov, tudi pred ali med športno aktivnostjo, pogosto pa so jim na voljo kar doma.

Profimedia

Pretirano trženje teh izdelkov

Ker energijske pijače intenzivno tržijo prav mladostnikom, številni starši ne vedo, da lahko otrokom ob enkratnem povečanem vnosu dolgoročno škodijo, poudarjajo na ZPS.

Mladostniki jih uživajo z željo po budnosti, boljšem spominu in hitrejši odzivnosti, kar potrebujejo za igranje računalniških iger, vendar to vpliva na krajši spanec, moten ritem spanja in posledično na njihovo duševno zdravje, so opozorili.

Uživanje energijskih pijač je po navedbah ZPS še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami in ima lahko tudi usodne posledice.

Bobo

Manjkajo opozorila glede nevarnega mešanja z alkoholom!

Ker kofein delno zabriše delovanje alkohola, se ljudje namreč počutijo manj opiti, kot so v resnici. Opozorilo "ne mešati z alkoholom" je zato nujno na vseh energijskih pijačah. A tega ga glede na rezultate pregleda ZPS devet od 16 pregledanih pijač nima, med njimi tudi ne najbolj priljubljena znamka energijskih pijač.

Zaradi škodljivih posledic pitja energijskih pijač ZPS poziva k omejitvenim ukrepom za njihovo prodajo. Takšne ukrepe so uveljavile že nekatere članice EU, med njimi Litva in Latvija, ki sta prvi prepovedali oglaševanje in prodajo energijskih pijač osebam, mlajšim od 18 let.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.