14. 7. 2022, 11:26

Sara Isaković s sinom pristala v bolnišnici

instagram/Sara Isaković

Ponosna lastnica srebrne olimpijske medalje je delila fotografijo, na kateri z otrokom ležita na bolnišnični postelji. Kaj se je zgodilo?

Enoletni sin najboljše slovenske plavalke Sare Isaković se bori z atopijskim dermatitisom, zato sta noč morala preživeti v zdravniški oskrbi. Na Instagramu je zapisala, da v "bolnišničnem duhu krepita svoje vezi"

"Mislila sem, da je imeti mozolje v puberteti težko, vse dokler Maxi ni dobil atopičnega dermatitisa. V dobrih rokah sva in upamo, da se njegova koža hitro pozdravi."
instagram/Sara Isaković

Kaj sploh je atopijski dermatitis?

Je zelo pogosto kožno obolenje pri otrocih in dojenčkih, ki se po nekaterih raziskavah kot težava pojavlja pri 10 do 15 % vseh otrok. Njegovi vzroki še vedno niso v popolnosti pojasnjeni, njegovi najpogostejši znaki pa so pordelost in mehurčki na koži ter srbečica

Kljub temu, da atopijski dermatitis načeloma ni nevarno obolenje, lahko traja več mesecev, pri nekaterih pa se pojavlja skozi celo življenje.

Atopijski dermatitis še vedno nima popolnoma pojasnjenih vzrokov nastanka, brez dvoma pa je njegov pojav povezan z gensko zasnovo. Bolniki z atopijskim dermatitisom imajo zelo pogosto v družini še koga, ki trpi za eno od atopij (seneni nahod, atopični dermatitis, astma).

Sicer pa sta vzroka za nastanek bolezni tudi okvara naravne barierne funkcije kože (koža tako postane bolj občutljiva za draženje od zunaj) ali pa okužba z bakterijo Staphylococcus aureus. Kot dejavnik se čedalje bolj izpostavljata tudi pretirana higiena kože in prehrana.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord