27. 6. 2022, 10:50

Kako je biti dobra mamica in vrhunska nogometašica hkrati?

Instagram/Sara Bjork Gunnarsdottir

Na letošnjem evropskem prvenstvu za ženske, ki bo med 6. in 31. julijem v Angliji, bo nastopilo največ mamic nogometašic doslej. 

Nogometnih mater, ki bodo nastopile na julijskem Euru, je dovolj, da sestavijo svojo ekipo. Največ mamic je v reprezentanci Islandije, skupaj pet.

To pojasnjuje, zakaj se je na njihovem zadnjem srečanju v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v aprilu pogovor obrnil samo na dojenčke. 

"Spomnim se, da nas je bilo približno šest igralk, ki smo sedele ob kavi in ​​se pogovarjale samo o naših porodnih izkušnjah," je za BBC povedala najnovejša mama v ekipi, vezistka Sara Bjork Gunnarsdottir

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Björk Gunnarsdóttir (@sarabjork90)

Ker je novembra rodila sina in si prizadevala za pravočasno vrnitev na Euro, 31-letna rekorderka zdaj na ta klepet gleda kot na pomemben.

"Ko sem spremljala vzornice, ki igrajo na visoki ravni, imajo otroka in se vrnejo v reprezentanco, je to naredilo velik vtis name," pravi.

"Vsi gremo skozi lastno izkušnjo, toda vedeti, da so to storile, je bilo zame navdihujoče in je še vedno in bi moralo biti navdihujoče za vse druge ženske."

Najtežja stvar, ki so jo naredile

Gunnarsdottir je svojo sezono končala z igranjem za državo in za klub - francoski Lyon, s katerim je osvojila ligo prvakov in francosko ligo. Pred dnevi je prišla uradna potrditev, da je podpisala za nov klub in sicer za torinski Juventus. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Björk Gunnarsdóttir (@sarabjork90)

Gunnarsdottir, ki je dvakratna islandska športnica leta, se je borila z za mnoge "nogometne" mamice "najtežjo stvarjo, ki so jo naredile" in to je vrnitev na igrišča po nosečnosti. 

Najprej so bili meseci kondicijskih treningov s specializiranim trenerjem na Islandiji, da je med nosečnostjo ostala v formi. Nato pa podobno usmerjene vaje v Lyonu, ko je bila bližje vrnitvi na zelenice.

"Imela sem dvome," priznava Gunnarsdottir. "Prvič sem zanosila in svojega telesa takšnega ne poznam. Poškodovala sem si sprednjo križno vez in imela sem še eno poškodbo. Poznaš korake rehabilitacije in kako se boš počutila, z nosečnostjo pa ne moreš vedeti, kako se bo telo odzvalo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Björk Gunnarsdóttir (@sarabjork90)

Do marca je bila dovolj pripravljena, da se je vrnila na igrišče. "Spomnim se, da sem si sredi tekme rekla samo, da je to tako dober občutek," se spominja.

Življenje izven nogometa

Stran od zelenic pa je bilo življenje na preizkušnji. Njen mož, vezist Arni Vilhjalmsson, je igral 400 kilometrov stran za francoski Rodez in se je lahko domov vrnil le nekaj dni na teden.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Björk Gunnarsdóttir (@sarabjork90)

Pomagala sta varuška in družina na obisku, vendar je bila Gunnarsdottir pogosto sama doma, spala je le nekaj ur in včasih pozabila jesti, medtem ko je vso svojo pozornost usmerila na svojega sinčka Ragnarja.

"Iskreno povedano, morda trikrat ali štirikrat sem udarila v zid, ko sem se zlomila, ker sem bila psihično in fizično izčrpana," je dejala. "Takrat sem bila hkrati najbolj srečna. To je tak čustven tobogan."

"Vendar sem res ponosna na ta čas, saj sem se tako trdo trudila, da sem se vrnila v formo, v kateri sem, in pokazala drugim, da si lahko profesionalna nogometašica in mama hkrati."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PUMA Football (@pumafootball)

"To je težko, najtežja stvar, ki sem jo naredila, a hkrati mi je všeč, saj je to najbolj neverjeten občutek na svetu."

Dejala je, da so igralke precej sebične – vse je odvisno od kariere in treningov, prehrane in spanja. "Ampak zdaj je drugače, zdaj prednost dajem svojemu otroku."

Pomanjkanje podpore

Leta 2017 je poročilo o zaposlovanju svetovnega sindikata igralcev Fifpro ugotovilo, da je le 2 % igralk mater, veliko žensk pa je prenehalo kariero zaradi pomanjkanja materinskih politik, ki bi jih podpirale.

Nova pravila Fife od lani določajo pogoje v zvezi s plačanim porodniškim dopustom, s pravico do vrnitve po nosečnosti, dojenja in dostopa do neodvisnega zdravniškega nasveta.

Fifpro to vidi kot prvi korak. Gunnarsdottirina partnerica na sredini igrišča, 30-letna Dagný Brynjarsdóttir, verjame, da je prava podpora ključna za uspešno vrnitev po rojstvu otroka.

"Imeti moraš pravi sistem podpore," pravi in nadaljuje: "Klub, ki te želi podpreti, saj ko v ekipo pripelješ mamo, ne pripelješ samo nogometašico, ampak tudi družino."

"Zavedati se morate, da ne razmišljajo ves čas o nogometu, morajo uravnotežiti druge stvari in včasih je težko," je zaključila Brynjarsdóttir.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord