24. 6. 2022, 12:39

Herojska trenerka: "Videla sem, še preden se je zgodilo"

Twitter/Gareth

Po dramatičnem reševanju omedlele plavalke se je oglasila trenerka, ki ji je rešila življenje, in opisala potek dogodkov.

Trenerka plavanja Andrea Fuentes je dejala, da je bila njena bližina Aniti Alvarez ključna za dramatično reševanje iz bazena na svetovnem prvenstvu v vodnih športih. 

Fuentes se je potopila v bazen, da bi rešila Američanko Alvarez, ki se je onesvestila po koncu samostojne proste vaje v Budimpešti na Madžarskem. 

"Iz vode sem morala potegniti nekoga, ki ga imam najraje, in se boriti, da je zadihal," je ameriška trenerka Fuentes povedala za Olympics.com.

"Videla sem to, skoraj preden se je zgodilo. Navajena sem jih videti vsak dan, 8 ur na dan, več kot svoje otroke," je dodala.

"Opazila sem, da so bila, ko je opravljala zadnji del rutine, njena stopala nekoliko bolj bleda kot običajno. Ko je končala, je namesto, da bi zaplavala navzgor (po zrak), šla navzdol ... tako sem vedela, da nekaj ni v redu."

"Zgrabila sem jo in jo spravila na površje"

Fuentes je poudarila, da je to nekaj, za kar so ona in drugi usposobljeni in da morajo te veščine pogosto uporabljati na vajah.

"Sem reševalka, zato sem natančno vedela, kaj moram storiti. Srčni utrip je bil tam, tako da je bilo v redu. Videla sem, da vsi pomagajo in poskušajo pomagati, to je bilo lepo."

"Ni prvič, da se to zgodilo v našem športu. To se zgodi večkrat na treningu. Ko držite kisik, je to ena od posledic."

25-letna tekmovalka si je po reševanju hitro opomogla, pravi Španka, ki je v svoji karieri osvojila štiri olimpijske medalje v sinhronem plavanju.

Trenerka je Alvarez označila za "trdoživo žensko", potem ko je Američanka rekla, da želi nastopiti v petkovem finalu prostih ekip.

"Anita se je danes zbudila in rekla: "Andrea, plavala bom," je nadaljevala Fuentes in dejala, da je športnica dan preživela z ekipnim zdravnikom, ki ji je dal dovoljenje za tekmovanje, vendar je bila končna odločitev sprejeta po posvetovanje s preostalo ekipo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol