22. 6. 2023, 19:25 | Vir: STA

Skrb vzbujajoči podatki: presežena opozorilna vrednost ozona v treh slovenskih mestih

Bobo

Arso priporoča, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Na merilnih mestih Koper, Otlica v Trnovskem gozdu in Nova Gorica je vrednost ozona presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). 

V Kopru je bila vrednost ozona prvič presežena ob 12. uri. Urna vrednost ozona je bila 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 146 mikrogramov na kubični meter. Na Otlica v Trnovskem gozdu so presežne vrednosti zabeležili ob 15. uri, urna vrednost ozona je bila 182 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 148 mikrogramov na kubični meter.

V Novi Gorici je bilo preseganje zabeleženo ob 16. uri. Urna vrednost ozona je bila 186 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna pa 151 mikrogramov na kubični meter. Čez dan se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato Arso priporoča sprotno spremljanje urnih vrednosti ozona na spletni strani agencije in da se na podlagi teh prilagodijo aktivnosti na prostem.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Merilna mesta so glede meritev ozona locirana tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Za Otlico v Trnovskem gozdu to pomeni, da so vrednosti ozona visoke v višjih predelih Primorske. 

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času trajanja visokih vrednosti ozona.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol