La. P. | 10. 8. 2023, 13:01

Prijava poplavne škode pri zavarovalnicah: s prijavo ne hitite, zelo pomembno pa je, da vso škodo čim bolje dokumentirate

Borut Živulovič/Bobo

Le tri zavarovalnice v Sloveniji ponujajo zavarovanje na vrednost objekta, vse druge pa samo na prvi rizik, torej po dogodku. V takem primeru posamezniku pripadejo vsote le nekje med 2500 do 6000 evri.

Ob sanaciji škode, ki je nastala zaradi poplav, se mnogi s poplavljenimi hišami in avtomobili sprašujejo, do kakšnega povračila so upravičeni s strani zavarovalnic.

A bistveno je, da najprej preverijo, kakšna je njihova zavarovalna polica, je v oddaji Vroči mikrofon Vala 202 poudaril Samo Ravnikar, zavarovalni zastopnik v podjetju Avalon Tim, kjer ponujajo zavarovalniške produkte vseh zavarovalnic na slovenskem trgu. 

"Zavarovalnice običajno ponujajo tri pakete in v osnovnem poplava ponavadi ni krita. Večji kot je paket, višje je kritje za poplavo. Včasih je ta vsota navedena na polici, tako da lahko že iz police ugotovijo, kolikšno povračilo jim pripada v primeru poplave, če to ni napisano, pa je potrebno pogledati v brošuro zavarovalnice ali se obrniti na zavarovalniškega zastopnika."

Toda žalostno dejstvo je, da bodo ob škodi, kakršno je povzročila ta ujma, sredstva od zavarovalnic za večino bolj pljunek v morje kot kaj drugega - ali pa jih sploh ne bodo mogli uveljavljati. Direktorica slovenskega zavarovalnega združenja Maja Krumberger je za Vroči mikrofon dejala, da po grobi oceni tretjina stanovanjskih objektov v Sloveniji naj sploh ne bi bila zavarovana. Gotovo tudi ni malo takih, ki se odločijo za cenovno ugodnejše osnovne police, ki ne vsebujejo zavarovanja ob poplavi.

V tem primeru vam zavarovalnica ne bo krila niti stroškov čiščenja in odstranjevanja škode, ki so, če ste zavarovani za poplavo, v polico sicer vključeni.

Poleg tega je Samo Ravnikar povedal, da samo tri zavarovalnice v Sloveniji ponujajo zavarovanje na vrednost objekta, vse druge pa samo na prvi rizik, torej po dogodku. V takem primeru posamezniku pripadejo vsote nekje med 2500 do 6000 evri, kar je v primerih škode, ki smo jim priča v tem trenutku, absolutno premalo.

"Cena za te višje pakete, ki ponujajo zavarovanje na vrednost objekta, je zelo visoka, zato se stranke zanje večinoma ne odločajo. Premije za hišo znašajo od 400 do 900 evrov, če pa bi izbral paket, ki ima poplavo na zavarovalno vsoto hiše, so pa premije precej precej višje," pravi Ravnikar.

Za uveljavljanje škode na avtomobilu potrebujete kasko zavarovanje

Drugače je pri avtomobilih, kjer ima po njegovi oceni večina ljudi kasko zavarovanje. Da bi lahko uveljavljali škodo, ki jo je na avtomobilu povzročila poplava, pa sploh ni nujno, da imate polni kasko. Potrebujete le osnovni ali delni kasko, v katerega so vključene naravne nesreče, je razložil zavarovalni zastopnik.

Tako Ravnikar kot Maja Krumberger sta povedala še, da tridnevnega roka, ki sicer velja za prijavo škode, zavarovalnice zaradi izrednih razmer ne bodo upoštevale. Časa za prijavo je tako še dovolj, pomembno je le, da vsak posameznik, ki je utrpel škodo, to čim bolje dokumentira.

"Treba je čim več dokumentirati, popisati, voditi evidenco o poškodovanih stvareh, šele potem se nato poda spletna prijava. S spletno prijavo se ne mudi, zavarovalnice pa absolutno priporočajo, da se naredi prijava prek spleta, da se ne hodi fizično na zavarovalnico. Napisati je treba tudi približno oceno škode in ko zavarovalnica prejme prijavo, bo ocenila škodo kar na daljavo, kar je hitreje, kot če bi delovali na terenu," je za Val 202 pojasnil Ravnikar.

V normalnih okoliščinah traja 14 dni, da je zadeva zaključena, v trenutnih razmerah, je dejal Ravnikar, "pa je zelo težko govoriti". Vsekakor pa je treba pred nadaljnjim ukrepanjem počakati, da od zavarovalnice prejmemo odgovor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol