4. 5. 2022, 16:13

Zdaj je jasno, komu v DZ niso pomagali niti glasovi iz tujine

Bobo

Okrajne volilne komisije so preštele glasove, ki so do vključno 3. maja do 12. ure prispeli po pošti iz tujine, in jih vnesle v računalniški sistem za ugotavljanje izida volitev. Je prišlo do kakšnih sprememb?

Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti iz tujine, in vseh glasovnicah, ki so bile oddane na diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, so znani podatki o glasovanju v tujini.

Iz tujine je skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

Državna volilna komisija (DVK) bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v Uradnem listu.

Glasovanje po pošti in na veleposlaništvih

Okrajne komisije so prejele 9454 glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine, na veleposlaništvih oz. konzulatih pa je bilo skupaj oddanih 5139 glasovnic, je DVK zapisala v sporočilu za javnost.

Bobo

Na devetih veleposlaništvih Slovenije - v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu je bilo skupaj oddanih 459 glasovnic, od tega jih je bilo 447 veljavnih. Skupaj z glasovnicami, ki so bile oddane na ostalih 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, je bilo na 30 veleposlaništvih oz. generalnih konzulatih oddanih 5139 glasovnic, od tega jih je bilo 5059 veljavnih.

Iz tujine je skupno glasovalo 14.593 volivcev.

Kdo je najbolj prepričal v tujini živeče Slovence

Na omenjenih devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini je največ glasov (130) prejela stranka Gibanje Svoboda, SDS je prejela 100 glasov, NSi 47, Levica 44, SD 27, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba 17, LMŠ 15, Povežimo Slovenijo 13, Naša prihodnost in dobra država 10, SAB devet, Piratska stranka Slovenije sedem, Resni.ca in SNS po šest, Vesna pet, Za ljudstvo Slovenije štiri, Domovinska liga in Zavezništvo osvobodimo Slovenijo vsaka po dva glasova, stranke DeSUS, Lista Borisa Popoviča in Naša dežela pa so prejele po en glas.

Če potegnemo črto ...

Na letošnjih državnozborskih volitvah je bilo skupno oddanih 1.203.373 glasovnic, od teh jih je bilo neveljavnih 11.080. Volilna udeležba je bila 70,92-odstotna.

Najvišjo, 34,45-odstotno podporo so volivci namenili Gibanju Svoboda. Glasovi iz tujine sicer niso premešali števila poslanskih sedežev po strankah. Zmagovalka volitev je obdržala 41 mandatov, SDS 27, NSi osem, SD sedem in Levica pet. 

Po pisanju 24ur.com, naj bi v stranki NSi nestrpno čakali prav na rezultate glasovanja iz tujine, saj se je aktualnemu ministru za digitalizacijo Marku Borisu Andrijaniču obetal preboj v parlament. A so končni rezultati pokazali, da je prejel premalo glasov.

Bobo

Še primerjava s prejšnjimi leti

Na predčasnih volitvah v DZ 2018 je po pošti iz tujine skupaj glasovalo 9392 volilnih upravičencev, leta 2014 pa je iz tujine skupaj glasovalo 7842 volivcev.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord