11. 7. 2022, 13:50 | Vir: STA

Zdravniki opozarjajo: zrak v TEM slovenskem mestu med najbolj onesnaženimi v Evropi

Profimedia

Razprava o tem, ali bi lahko v Sloveniji postavili sežigalnico po vzoru Dunaja, je razburila zdravnike. Ti nasprotujejo ideji, da bi jo zgradili v mestu, v katerem je zrak že sedaj med najbolj onesnaženim v Evropi. 

Razprava o postavitvi sežigalnice je razburila zdravnike, ki opozarjajo, da imamo v slovenski prestolnici že sedaj zelo slabo kakovost zraka, zato ne pristajajo na to, da bi takšen objekt zgradili v Ljubljani. 

V Ljubljani je namreč povprečna koncentracija strupenih in rakotvornih trdnih delcev PM 2,5 v zraku že sedaj vsaj trikrat višja, kot jo priporočajo smernice Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so zapisali v odzivu na predstavitev projekta gradnje sežigalnice v Ljubljani.

Ljubljana po vzoru Dunaja?

Predstavitev projekta izgradnje sežigalnice, ki jo je pripravila ljubljanska občina in na kateri je sodeloval tudi dunajski župan Michael Ludwig, je bila po prepričanju zbornice zavajajoča, saj ni mogoče primerjati meteoroloških in geografskih razmer Dunaja in Ljubljane.

"Ljubljana namreč leži v slabo prevetreni kotlini, podobno kot Celovec in Gradec, ki nimata sežigalnic odpadkov, medtem ko Dunaj leži na dobro prevetreni ravnini," je izpostavila zbornica.

Sežigalnica odpadkov na Dunaju

Sežigalnica odpadkov na Dunaju

Profimedia

Kot je pojasnila, je razlika med mestoma izrazita predvsem v hladnejši polovici leta, ko se v Ljubljani zaradi prevladujočih manj ugodnih meteoroloških razmer močno poveča onesnaženost zraka.

"Januarja letos je bila tako urna koncentracija rakotvornih trdih delcev PM 2,5 v Ljubljani celo 32-krat višja od priporočene letne povprečne koncentracije WHO," so zapisali zdravniki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestna občina Ljubljana (@mestnaobcinaljubljana)

Zbornica je poudarila še, da župan Dunaja na predstavitvi sežigalnice ni omenil, da tudi na Dunaju letno prezgodaj zaradi dihanja onesnaženega zraka umre veliko ljudi.

Na zbornici so zato kritični do ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki po njihovem mnenju zelo pristransko podaja zgolj prednosti sežigalnice, izkorišča trenutno negotove razmere na področju energentov in obljublja cenejše ogrevanje za prebivalce. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol