29. 1. 2024, 13:26 | Vir: STA

Zdravniško društvo: vlada in Fides bi morala poskrbeti za takojšnjo vzpostavitev javnega in dostopnega zdravstvenega sistema

Žiga Živulovič jr./Bobo

V društvu so med drugim prepričani, da je s poti zašel tudi koncept urgentnih centrov, ob čemer velik delež njihovih uporabnikov na potrošniški način zlorablja javno zdravstvo. 

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo vlado k spoštovanju pravne države in izpolnitvi podpisanega dogovora s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikom Slovenije Fides iz leta 2023. Fides in vlado pozivajo k zbližanju pogajalskih stališč ter naj podpreta vse aktivnosti, ki izboljšujejo pogoje za delo zdravnikov in zobozdravnikov.

V Slovenskem zdravniškem društvu niso naklonjeni podaljševanju zdravniške stavke, ki traja od začetka januarja.

"V stiski so tako bolniki kot zdravniki. Stremimo k zbližanju pogajalskih stališč, saj se s podaljševanjem pogajanj ogroža bolnike, kar ni v interesu nikogar, nikakor pa ne pripomore k ohranitvi javnega zdravstvenega sistema," so v društvu izpostavili v današnjem sporočilu za javnost. Kot so dodali, naj vlada in Fides pripomoreta k takojšnji vzpostavitvi javnega in dostopnega zdravstvenega sistema.

Po opozorilu društva je zdravnikov v Sloveniji premalo, ob tem pa mreža zdravstvenega varstva na primarnem nivoju ne uspe vršiti vloge tistega, ki skrbi za vstop bolnika v javni zdravstveni sistem. Osebni zdravniki namreč ne uspejo opraviti svojega dela, kar dodatno povečuje čakalne vrste pri specialistih, bolniki pa se posledično poslužujejo samoplačniških pregledov. Prav tako je primarni nivo slabše dosegljiv kot pred epidemijo covida-19, so izpostavili.

Zdravniki imajo težave zaradi birokracije

V društvu opozarjajo, da so se zdravniki primorani ukvarjati s številnimi birokratskimi storitvami, za katere ni potrebna zdravniška izobrazba, s čimer so pahnjeni v agente Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V rokah ZZZS so tudi čakalne dobe, ob čemer državljani ne dobijo vsega, kar obljublja zavod, ugotavljajo.

S poti je zašel tudi koncept urgentnih centrov, ob čemer velik delež njihovih uporabnikov na potrošniški način zlorablja javno zdravstvo. Prav tako pa danes ni več jasne razmejitve med javnim in zasebnim zdravstvom, še opozarjajo v društvu.

Zdravniki in zobozdravniki so tretji teden stavke začeli na zborih stavkajočih. Sindikat Fides in vladni pogajalci pa naj bi se danes znova dobili na pogajanjih.