13. 7. 2023, 21:06 | Vir: STA

Robert Golob zamenjal nekatere ljudi na ministrstvu za zdravje in razkril, kaj pričakuje od bodočega ministra

Borut Živulovič/Bobo

Po besedah predsednika vlade na ministrstvu ne bodo več mesecev križem rok čakali na novega človeka.

Premier Robert Golob je po seznanitvi DZ z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. Vodenje resorja je začasno prevzel sam. Vlada je na njegov predlog dopisno imenovala novo ekipo državnih sekretarjev, in sicer Valentino Prevolnik Rupel, Marjana Pintarja in Azro Herceg.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Golob računa, da bodo v naslednjih mesecih našli novega ministra

"Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih," je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v naslednjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Začasno ga bo torej vodil sam, v ožjo ekipo pa je ob dosedanji državni sekretarki Herceg predlagal še raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Prevolnik Ruplovo in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Pintarja.

Borut Živulovič/Bobo

Verjame, da bodo stvari stekle hitreje kot do zdaj

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklepe o razrešitvi državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca, Tjaše Vidic in Azre Herceg. Obenem so bili s sklepi imenovani novi državni sekretarji, so sporočili po seji vlade.

"Prepričan sem, da bo delo teklo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do zdaj in da prenova sistema ne bo zastala," je ob predstavitvi ekipe, ki bo v naslednjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal Golob.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Pripraviti nameravajo načrt, ki ga bo izpeljal bodoči minister

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme.

"Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal," je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovi oceni tudi najbolj ustrezen.

Bobo

DZ se je danes seznanil z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, s tem pa mu je prenehala ministrska funkcija. Zdaj že nekdanji minister se seje ni udeležil, v pisni izjavi pa je poudaril, da si Slovenija zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol