23. 6. 2022, 17:15 | Vir: STA

Že z julijem višja kilometrina za prevoz na delo, za koliko?

Bobo

Preverite, na koliko več povračila lahko računate glede vaših stroškov za vožnjo v službo!

Vlada je v okviru ukrepov za naslovitev visokih cen pogonskih goriv povračilo stroškov prevoza na delo, ki se ne všteva v davčno osnovo, zvišala z 0,18 na 0,21 evra za kilometer.

Višino neobdavčenega povračila stroškov prevoza na službenem potovanju pa je zvišala z 0,37 na 0,43 evra za kilometer. Spremembe se bodo začele uporabljati julija.

Bobo

Ukrep zaradi dražitve pogonskih goriv

Višino zneska, do katerega se povračilo stroškov prevoza ne všteva v davčno osnovo, je vlada prilagodila pričakovanemu trendu rasti cen goriva.

Spremembe se bodo začele uporabljati za povračila stroškov prevoza na delo in z dela oziroma za povračila stroškov prevoza na službenem potovanju za mesec julij.

Bobo

Začasen ukrep

Sprememba uredbe po prepričanju ministrstva za finance predstavlja nujen, komplementaren in začasen ukrep v povezavi z nedavno ponovno vzpostavitvijo reguliranja cen pogonskih goriv zunaj avtocestnega križa.

Zaostrene razmere na trgu pogonskih goriv po njihovih navedbah narekujejo urgentnost ukrepanja tudi na področju davčne obravnave povračila stroškov prevoza na delo, saj se vsaj v kratkoročnem obdobju nakazujeta tako okrepljena nihajnost kot nadaljnja rast cen.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel