N. V. | 16. 11. 2023, 16:02

Z železniške postaje v Mariboru umaknili znamenito lokomotivo (vemo, zakaj)

Uredništvo/Mitja Pogorevc/fotomontaža

Mariborčani so danes pred železniško postajo v Mariboru naleteli na zaskrbljujoč prizor: pred stavbo več ni znamenite lokomotive. 

Mariborčani že več desetletij pred stavbo železniške postaje v Mariboru opazujejo lokomotivo. Lokomotivo z oznako 151-001 so pred železniško postajo v Mariboru leta 1983 postavili železniški delavci oziroma takratno Železniško gospodarstvo, predhodnik Slovenskih železnic. Od takrat tako domačine kakor turiste spominja na prisotnost in pomen železnice v Mariboru, ki je močno vplivala tudi na zgodovino in razvoj mesta. Izdelana je bila leta 1903 kot lokomotiva serije 32d nekdanje Južne železnice. Od konca obdobja parne vleke v Sloveniji velja za edino ohranjeno lokomotivo omenjene serije.

Mitja Pogorevc

Lokomotive ni več

Vse od leta 1983 je torej znamenita lokomotiva stala pred stavbo železniške postaje v Mariboru. Danes pa so tisti, ki so se peljali ali sprehajali mimo železniške postaje, osupli obstali: lokomotive ni več.

Uredništvo

Slovenske železnice so odstranile znamenito, zgodovinsko pomembno lokomotivo pred železniško postajo v Mariboru, saj je tam nezadržno propadala. Želijo, da bo lokomotiva celotnemu mestu – pa tudi Slovenskim železnicam – v ponos, zato so lokomotivo odpeljali na Studence, kjer so tudi delavnice Slovenskih železnic in kjer bodo lokomotivo prenovili

Zato ne skrbite, originalna lokomotiva se bo vrnila nazaj, a v lepši podobi. Odstranili bodo rjo ter jo na novo prepleskali, poroča Večer. Dobila bo tudi novo tablo z informacijami. Dodatno nameravajo uredili še podstavek, na katerih je lokotiva stala. Preleskali bodo tudi tirnice, na katerih je bila postavljena. Obnova bo potekala predvidoma dva meseca. Po obnovi pa jo bodo vrnili nazaj k železniški postaji Maribor.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord